Bigos z młodej kapusty


Sierpień 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Witam serdecznie wszystkich!
Dziś chciałabym zaproponować najlepszy rodzaj bigosu jaki mi smakuje- bigos z młodej kapusty. Bigos ten jest fajny z dwóch powodów: po pierwsze robi się go szybko i bez większych problemów, a po drugie smakuje wyśmienicie, ponieważ jest delikatny i o wiele łagodniejszy niż ten z kiszonej kapusty. Najlepszy bigos produkuje oczywiście moja mama i przepis na tę pyszną kapustę posiadam właśnie od niej.

Biegając po Internecie w poszukiwaniu ciekawostek na temat kapusty znalazłam wpis dotyczący etymologii słowa kapusta. Otóż wg Wikipedii wywodzi się ono, a jakże, z łaciny. Słowo caputium znaczy główka. Istnieje wiele jej odmian, przydatnych w wielu dziedzinach, część jest używana nawet we florystyce 🙂
Ale wróćmy do naszego bigosu. Ogólnie rzecz biorąc bigos zawsze wydawał mi się trudny do zrobienia, ale po zapisaniu przepisu od mojej mamy na bigos z młodej kapusty teraz już wiem, że to w sumie nic trudnego. Powiem więcej, ten rodzaj bigosu smakuje mi bardziej niż ten z kiszonej kapusty, ponieważ ten jest dla mnie trochę za ciężki na żołądek. Ale bigos z młodej kapusty jest rewelacyjny: delikatny, lekki, smaczny nawet od razu po zrobieniu. Nie musimy czekać do następnego dnia, żeby składniki się „przegryzły”.
Zatem, do dzieła!

Bigos z młodej kapusty:
główka młodej kapusty
– kiełbasa (najlepsza chyba zwyczajna) 40 deko
– marchewka
–  liść laurowy, ziele angielskie
–  pomidor (wedle uznania)
– sól, pieprz
– kwasek cytrynowy
– natka pietruszki, koper, szczypior

Zasmażka:
– margaryna Planta
– łyżka mąki

Kapustę i marchewkę siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na maleńkim ogniu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Moja mama dodaje jeszcze pomidora w kawałeczkach, cebulę. Wszystko ma się dusić ok. pół godziny, nie więcej. Bigos można posolić, popieprzyć. Jak już zacznie dochodzić, dodajemy zasmażkę (na suchej patelni położyć łyżkę mąki. Ma zbrązowieć. Potem dodajemy kawałeczek Planty) i mieszamy, żeby nam się nie przypaliło.
Następnie możemy całość dosmakować kwaskiem cytrynowym, wziąć w garść posiekaną natkę pietruszki, koper, szczypior i wszystko bardzo ładnie wymieszać.
Tak przygotowany bigos z młodej kapusty można jeść sam, ale najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaczków.

SMACZNEGO 🙂

Bigos z kapusty z kiełbasą

Bigos z młodej kapusty

Tagi:
W kategorii: Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Bigos z młodej kapusty”

  1. Gałązo napisał(a):

    Taka kapusta właśnie za mną „chodzi” już od dłuższego czasu…Dziękuję za przepis na pewno skorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje