Biszkopt z jabłkami- przepis


Czerwiec 9th, 2013 utworzone przez: Aneta

Przepis na biszkopt z jabłkami dostałam oczywiście od mojej mamy i bardzo się z tego cieszę, bowiem jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza z jabłkami.

Produkcja biszkoptu z jabłkami jest prosta i nawet szybka, składniki są tanie, więc mogę je spokojnie każdemu polecić. Mimo, że ogólnie nie przepadam za ciastami biszkoptowymi, bo są zbyt zapychające (wolę ciasta z masą), ale ten biszkopcik z jabłkami jest super i wyjątkowy 🙂

Przepis na biszkopt z jabłkami:

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jabłka (my wybraliśmy szarą renetę)
  • szczypta soli
  • tortownica
  • cukier puder

Jajka w całości (tzn białko i żółtko), szczypta soli i cukier ubijamy na masę.

masa na biszkopt z jabłkami

Masa na biszkopt z jabłkami

Dodajemy kolejno proszek do pieczenia, olej i mąkę. Gdy masa się już zrobi, przygotowujemy jabłka. Obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.

pokrojone-w-czastki-jablka

Pokrojone w cząstki jabłka

Ciasto na biszkopt wylewamy do tortownicy i układamy na nim jabłka.

jablka-w-ciescie

Jabłka w cieście

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku godzinę i 15 minut, choć to akurat zależy od piekarnika. My mamy słabszy, więc biszkopt piekł się tyle czasu. Gdy się upiecze, odczekajmy aż wystygnie i możemy posypać cukrem pudrem.

biszkopt-z-jablkami

Biszkopt z jabłkami i cukrem pudrem

Smacznego!! 🙂

 

Tagi:
W kategorii: Ciasta i desery
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Biszkopt z jabłkami- przepis”

  1. redwaldii napisał(a):

    muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje