Dieta bezglutenowa- co można, a czego nie wolno jeść


Styczeń 8th, 2013 utworzone przez: Aneta

Dieta bezglutenowa nie kojarzy nam się zbyt miło, zwłaszcza, że nie ma ona nic wspólnego z modnym faktem odchudzania się i chwalenia się efektami na portalach społecznościowych. Osoby zmuszone do stosowania diety bezglutenowej muszą piekielnie uważać na to, co jedzą i unikać produktów zawierających gluten.

Takie osoby cierpią bowiem na celiakię, to znaczy chorobę polegającą na nieprzyswajaniu przez organizm glutenu, czyli białka, który znajduje się w zbożach: owsie, życie, jęczmieniu i pszenicy. Jest to bardzo duży problem, biorąc pod uwagę fakt, iż we współczesnych produktach spożywczych zawsze można znaleźć odrobinę glutenu i naprawdę ciężko jest trafić na coś co tego glutenu nie zawiera.

Czego nie jeść?

Jednakże sytuacja osób na diecie bezglutenowej nie jest aż tak dramatyczna, ponieważ istnieje spora grupa produktów bez glutenu, które można spokojnie jeść, lub z których można przyrządzić bezpieczny dla chorego posiłek. Dodatkowo, poza usunięciem z diety glutenu osoby chore na celiakię zachowują takie same zasady żywienia jak osoby zdrowe, czyli po prostu jedzą normalnie. Bardzo często pojawia się wśród ludzi błędne rozumienie, że dieta bezglutenowa polega na używaniu tylko produktów bezglutenowych takich jak chleb, makaron, mąka, czy wszelkie pieczywo cukiernicze, oczywiście bezglutenowe. Może to wynikać z faktu, iż wiadomo powszechnie, że gluten to białko zamieszkujące zboża i z takimi produktami ludzie na ogół wiążą dietę. Jednak to nie do końca prawda. Nasi wspaniali naukowcy dowiedli nie tak dawno temu, że gluten doskonale wiąże pewne substancje jak np. wodę i tłuszcz. Dodatkowo okazało się, że gluten ma właściwości stabilizujące oraz bywa doskonałym nośnikiem dla przypraw. Stąd gluten może znajdować się np. w przetworach mięsnych, samym mięsie mielonym, w jogurtach, serach czy śmietanie. ale to nie wszystko. Tak na dobrą sprawę w każdym produkcie jadalnym można znaleźć odrobinę glutenu, nawet w najzwyklejszych lizakach czy słodyczach. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w dzisiejszych czasach chyba niewielu producentów żywności zwraca uwagę na czystość linii produkcyjnych czy sposobu przygotowywania żywności i dlatego w wielu produktach teoretycznie bezglutenowych jakaś tam ilość glutenu zawsze jest.

Na co należy zwracać baczna uwagę, przygotowując jadłospis dla osoby będącej na diecie bezglutenowej? Przede wszystkim uważajmy na zboża, w których glutenu jest najwięcej, ale także szereg innych produktów jak:

  • mielone mięso
  • paczkowane mięsa
  • sosy, ketchupy
  • lody
  • słodycze typu czekolada czy lizaki
  • wędliny
  • przetwory zbożowe i mleczne

Co jest bezpieczne?

Do produktów wyjątkowo bezpiecznych i przeznaczonych do spożycia przez osoby na diecie bezglutenowej możemy zaliczyć naprawdę spory asortyment:

  • specjalne gatunki mąk i ich mieszanek
  • garmażerka typu pierogi czy kopytka
  • specjalne gatunki pieczywa i ciastek
  • produkty śniadaniowe jak muesli czy płatki
  • wszelka żywność, która sama z siebie nie zawiera glutenu jak ziemniaki, ryż, kukurydza czy gryka
  • mleko i jego przetwory, oczywiście z odpowiednim oznaczeniem (sery, kefiry, śmietany, serki, twarogi, jogurty, desery na bazie śmietany i budyniu)
  • mięso, ryby, drób oraz ich przetwory, jaja
  • produkty słodkie takie jak cukier, lody, słodycze, miód, orzechy
  • sosy oraz tłuszcze
  • napoje (oczywiście wywalamy wszystko co jest na bazie kawy zbożowej, bo tam gluten aż piszczy z radości)

Gdzie kupić?

Produkty odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej można bezpiecznie kupować przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Dzisiejszy rynek produktów żywnościowych, przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej jest niezwykle szeroki i oferuje mnóstwo możliwości, aczkolwiek istnieją przecież produkty żywnościowe dostępne w zwykłych sklepach, oznaczone specjalnym znakiem informującym o braku glutenu (przekreślony jak znak zakazu kłos). Produkty bezglutenowe można zatem dostać we wszystkich super i hipermarketach, oraz przez Internet.

 

Mam nadzieję, że choć odrobinę Wam pomogłam. Znacie kogoś, kto jest na diecie bezglutenowej? Piszcie o swoich doświadczeniach.

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Kulinarne imprezy,Zdrowie a żywność
Komentarze: komentarze 2 »

2 odpowiedzi na “Dieta bezglutenowa- co można, a czego nie wolno jeść”

  1. Agata napisał(a):

    Przy diecie bezglutenowej bardzo istotną rolę odgrywają ziemniaki, to dobre źródło witamin i mikroelementów 🙂

  2. Dietetyk Szczecin napisał(a):

    Bardzo ciekawie napisany artykuł. W dobie bzdur wypisywanych w internecie cieszy taka odmiana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje