Dorsz po węgiersku


Kwiecień 14th, 2013 utworzone przez: Aneta

Parę dni temu dostałam od mojej mamy dwa spore filety z dorsza i postanowiłam zrobić z nich potrawę, która zowie się dorszem po węgiersku.

Dorsz to jedna z najsmaczniejszych ryb, ale sucha, potrzebuje jakiegoś fajnego sosu, więc wybrałam najprostszy – cebulowy. Dorsz w tym sosie cebulowym wyszedł bardzo smacznie i wiem już, że na pewno będę taki robić często. Dorsza po węgiersku przyrządza się bardzo szybko i w najmniejszym stopniu nie jest to pracochłonne ani czasochłonne zajęcie. Smakuje zaś fantastycznie.

Przepis na dorsza po węgiersku (na dwie osoby na dwa dni):

  • dwa spore filety z dorsza
  • 2 cebule
  • olej
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szklanka śmietany (ja biorę normalną 12%)
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Dorsza trzeba rozmrozić na desce, pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem i niech wsiąka.

dorsz-w-kawalkach

Dorsz w kawałkach

W tym czasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni na oleju, żeby się zeszkliła. Gdy już podsmażymy cebulę, oprószamy ją łyżką mąki, mieszamy i smażymy chwilkę dalej. Następnie dodajemy pół szklanki wody i szklankę śmietany. Tak utworzony sos trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Dodajemy łyżkę słodkiej papryki w proszku i mieszamy. Zrobi się wtedy taki fajny czerwonawy sos.

sos-z-cebulka

Sos z cebulką

Do sosu dodajemy dorsza, mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut (ja dusiłam 17…) Na koniec można posypać jakąś zieleniną, ale to jak kto woli.

dorsz-w-sosie-podany

Dorsz w sosie na talerzu

Na tym zdjęciu kawałek ryby przypomina wyglądem Mnicha w Tatrach… 😉

Smacznego i polecam!!! 🙂

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje