Filet kurczaka po meksykańsku


Styczeń 17th, 2013 utworzone przez: Aneta

Któregoś dnia znalazłam ciekawy przepis na filet kurczaka po meksykańsku i postanowiłam go przyrządzić. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, za to filet kurczaka smakuje doskonale.

Filet przyrządza się bardzo prosto i mimo, że wszystko smażone jest na oleju, jest zdrowy, bo w towarzystwie warzyw: kukurydzy, cebuli, czosnku, groszku i papryki. Zainteresowałam się tą potrawą, ponieważ kurczak i wszystkie jego części są moimi ulubionymi (może z wyjątkiem skrzydełek) i w zasadzie nie wyobrażam sobie życia bez kurczaka 🙂

Oto przepis:

  • podwójny filet kurczaka
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • olej
  • sól
  • chili
  • ryż długoziarnisty

Filet kurczaka kroimy na kawałki, to samo robimy z cebulą i papryką.

kurczak-po-meksykansku-papryka-cebula

Cebula i papryka w kostkę na desce

Co do czosnku, ja go po prostu pokroiłam na plasterki. Filet i warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Gdy mięso już się trochę zetnie, dodajemy kukurydzę i groszek, mieszamy wszystko ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż filet i warzywa się usmażą.

kurczak-po-meksykansku-czesciowo-gotowy

Kurczak po meksykańsku na patelni

Jako że jest to kurczak po meksykańsku i potrawa musi mieć ostrzejszy smak, dodajemy odrobinę chili i mieszamy. Gdy filet i warzywa już się zrobią, gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż nakładamy na talerz i dodajemy usmażone warzywa i mięso.

Smacznego!!!

kurczak-po-meksykansku-na-talerzu

Kurczak po meksykańsku na talerzu

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje