Filet z indyka z żurawiną


Grudzień 2nd, 2012 utworzone przez: Aneta

Pewnego pięknego dnia, gdy spacerowaliśmy po pięknej lubelskiej starówce zobaczyłam w ofercie jednej z restauracji filet z indyka z żurawiną i naszła mnie ochota na zjedzenie czegoś takiego na obiad.

Do knajpy nie chciało nam się wówczas iść, było nam zimno i postanowiliśmy wracać szybko do domu. Filet z indyka z żurawiną postanowiłam więc zrobić sama. Na szczęście nie musiałam łapać indora osobiście, ale filety z niego były w sklepie jak najbardziej dostępne. Żurawina też się znalazła. Uprzedzam jednak lojalnie, że mój przepis pewnie nie będzie taki jak w restauracji i stanowi on wyłącznie moją wariację na ten temat 🙂 Ale serdecznie zapraszam 🙂 Oto przepis na przepyszny filet z indyka z żurawiną:

Przepis na filet z indyka z żurawiną:

  • 2 opakowania gotowych filecików z indyka (ja dostałam je w Lidlu)
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • sól
  • żurawina w słoiczku

Filety z indyka wyjmujemy z opakowania i obmywamy. Następnie z oliwy, majeranku i tymianku robimy „zaprawę” i smarujemy nią filety. Ja dodałam po wierzchu także pieprzu ziołowego, bo mój mąż jest jego wiernym fanem. Odstawiamy filety na pół godzinki, żeby marynata dobrze wsiąkła.

filet  indyka z ziołami

Filet z indyka w marynacie

Po upływie tego czasu filety z indyka układamy ładnie na rozgrzanym oleju i smażymy. W tym czasie bierzemy żurawinkę i wlewamy zawartość do garnuszka aby się podgrzała, starając się mieszać aby się nie przypaliła.

żurawina w garnku

Żurawina w garnku

Gdy filety z indyka już usmażą się, nakładamy na talerze i polewamy gorącą żurawiną. Można je także podawać z ziemniakami lub ryżem, co kto woli. Danie smakuje obłędnie. Polecam 🙂

Filet z indyka z żurawiną

Smażony filet z indyka z żurawiną

Próbowaliście takiego indyka? Smakuje Wam? A może macie swoje własne pomysły na filet z indyka? Piszcie!

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje