Filet z mintaja w panierce


Wrzesień 6th, 2012 utworzone przez: Aneta

Filet z mintaja w panierce to jedno z moich ulubionych dań rybnych. Co ciekawe, nie wiem czy wiecie, ale jedną z oficjalnych nazw mintaja jest rdzawiec pacyficzny, albo suketo. Mintaj należy do rodziny dorszowatych, co jeszcze bardziej wzmaga apetyt na niego 🙂

Dla mnie mintaj jest jedną z najsmaczniejszych ryb i dosyć często gości na moim stole.

Panierowane filety z mintaja robi się szybko i smakują bardzo dobrze. Jest to ryba delikatna, nie tak tłusta jak np. łosoś, a opanierowana w bułce tartej i podana z ziemniakami i surówką smakuje wyśmienicie. Filety z mintaja można dostać chyba w każdym sklepie, pod warunkiem oczywiście, że są w nim ryby. Kolejnym plusem filetów z mintaja jest ich cena. Nie jest to zbyt droga ryba, a należy podkreślić iż cały rynek rybny w Polsce jest bardzo drogi. Jeśli ktoś zarabia grube tysiące, może sobie pozwolić na rybę o wartości czterdziestu paru złotych za kilogram, jednak takich osób w naszym kraju jest niewiele. A wiem, co mówię, ponieważ udało mi się pewnego dnia sprawdzić ceny gotowych już filetów z przeróżnych ryb. Naprawdę są wysokie.

Filet z mintaja jest jednak w miarę tani i na prawdę serdecznie polecam tą rybę, ponieważ jest bardzo smaczna. Oto przepis:

 

  • 2, 3 filety z mintaja (ich ilość zależy oczywiście od wielkości fileta. Jeśli są duże, można wziąć dwa, jeśli malutkie, więcej)
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Jak wiadomo, rybkę najpierw należy rozmrozić (ile wody z niej spłynie to już inna bajka). Ja posypuję solą, wtedy rozpuszcza się szybciej.

Oprawiony filet z mintaja

Filet z mintaja

 

Gdy filety rozpuszczą się [i coś jeszcze z nich zostanie ;)], w miseczce roztrzepujemy jajko, na jednym talerzyku wysypujemy mąkę, a na drugim bułkę to panierki. Filety obtaczamy w mące, potem kąpiemy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na złoto z obu stron.

Filety z mintaja w panierce z bułki tartej

Smażony filet z mintaja

 

SMACZNEGO!

 

Jakie inne ryby lubicie? Macie swoje ulubione? Jak je przygotowujecie? Piszcie!

 

 

 

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje