Gorzka ziołowa- nalewka domowej roboty


Maj 22nd, 2013 utworzone przez: Aneta

Gorzka ziołowa to dość ciekawa nalewka domowej roboty. Wyglądem przypomina nieco słabą herbatę, ale takowa nie jest w najmniejszym wypadku. Gorzka ziołowa to nalewka, której najciekawszym składnikiem jest jałowiec, a ściślej jego owoce.

Przygotowanie nalewki nie jest jakieś strasznie trudne, ale za to czeka się na skubańca 6 miesięcy…

Przepis na gorzką ziołową nalewkę domowej roboty:

  • pół łyżeczki ususzonych ziarenek jałowca
  • pół łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki czarnego kminku (inna nazwa to czarnuszka- miałam kiedyś misia o tym imieniu, ale on nie miał nic wspólnego z nalewkami…)
  • pół łyżeczki startej wysuszonej skórki z pomarańczy
  • pół łyżeczki goździków
  • jedna łyżeczka listków majeranku
  • jedna łyżeczka listków mięty pieprzowej
  • jedna łyżeczka listków tymianku
  • 1 litr wódki

Owoce jałowca, goździki oraz pieprz należy rozbić tłuczkiem. Następnie dodajemy do tego zioła, skórkę z pomarańczy i wszystko ładnie zalewamy alkoholem po czym odstawiamy na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu należy płyn zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Po czym odstawiamy całość na 6 miesięcy. I czekamy… 🙂

nalewka gorzka ziołowa

nalewka gorzka ziołowa
(zdj. z www.theshiksa.com)

 

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje