Goździki


Październik 31st, 2013 utworzone przez: Aneta

Goździki wprawdzie nie mają nic wspólnego ze słynną Goździkową z reklamy, ale są równie popularne jak ona. Jako roślinka goździki uprawiane są głównie w Indonezji oraz na Madagaskarze, co z Polską również ma niewiele wspólnego, a także przychodzą do nas z Malezji, Sri Lanki, Tanzanii i Grenady.

Goździki przybyły do Europy nawet dość wcześnie, bo już w XI wieku. Dziś są jedną z najpopularniejszych i najchętniej dodawanych przypraw. Wyglądają nieco dziwnie: gruby maleńki pieniek z równie maleńką główką, niepodobne do niczego. Jednak przy bliższym poznaniu a przede wszystkim przy bliższym powąchaniu okazuje się, że jest to super sprawa. Zapach goździka jest intensywny, ostry, ale słodki i do takich też potraw jest zazwyczaj używany. Polacy bardzo chętnie przyprawiają goździkami kompoty, piwo grzane, marynaty, konfitury a nawet słodycze. Można nimi przyprawić mięsa, wędliny, pasztet albo marynowane ryby. Nadają się także do alkoholi- można je dodać do win i likierów.

Jednak goździki mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Okazuje się, że bardzo dobrze sprawdzają się jako odświeżacz powietrza w domu. Podobno wystarczy nabić goździkami pomarańczę lub cytrynę, wysuszyć owoc i postawić na szafce. Jak się dowiedziałam, pachnie wiele miesięcy. A jeśli nie mamy ochoty na takie eksperymenty, jest prostszy sposób: wystarczy dodać goździków do zakupionej mieszanki zapachowej. I gotowe.

gozdziki w misce

Goździki w misce
(zdj. www.dancewhileyoucook.com)

Tagi:
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje