Gulasz z kurzych serc


Sierpień 29th, 2012 utworzone przez: Aneta

Witam serdecznie,
Dziś pragnę przedstawić sos, którego przepis znalazłam w książce kucharskiej, i który natychmiast mnie zaciekawił, a mianowicie gulasz  z kurzych serc. Jest przepyszny. Gdy go zrobiłam i spróbowaliśmy,  mój mąż stwierdził, że jest super.

Przyznam szczerze, że jakoś do tej pory rzadko miałam do czynienia z kurzymi sercami, a już na pewno nigdy nie próbowałam przygotować gulaszu samodzielnie.

Przepis na kurze serca nie jest jednak skomplikowany, przyrządza się je łatwo i w miarę szybko, a odpowiednio zrobiony smakuje wyśmienicie. W moim przypadku problemem było przede wszystkim upolowanie samych kurzych serc, ponieważ osiedlowy spożywczak nie posiadał takich frykasów i musiałam udać się spacerkiem 20 minut do centrum handlowego, gdzie produktów pochodzenia kurzego jest znacznie więcej niż tylko filety, udka i schab. Kurze serca jednak dostałam i mogłam brać się za przygotowywanie gulaszu.

Oto przepis:

Sos z kurzych serc:
– 1 kg kurzych serc (w przepisach zazwyczaj jest podane 40 deko, ale to ilość która starcza na danie jednodniowe a w moim domu obiad musi być na dwa dni. To zresztą bardziej ekonomiczne)
–  2 duże marchewki
– jedna mała cebulka
– śmietana (pół szklanki) 12 -procentowa
– 2 łyżki mąki
– pół litra drobiowego bulionu (ja rozpuszczam kostkę)
– pieprz, wegeta, curry, ostra papryka, kminek
– olej do smażenia

Serca trzeba umyć i podobno oczyścić, ale ja tego nie robię. Tzn nie oczyszczam. Po prostu myję i tyle. Na początku radzę też od razu pokroić marchewkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim serca. Trwa to dłuższą chwilę. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną cebulę i wszystko razem jeszcze chwilę smażę.
Gdy serca już się porządnie zetną a cebula zeszkli, wrzucam wszystko do garnka i podlewam bulionem. Dodaję wtedy wszystkie przyprawy, oraz pokrojoną w kostkę marchew. Gotuję wszystko na średnim ogniu aż serducha będą miękkie. Gdy już tak się stanie, wówczas zagęszczam sos przygotowaną śmietaną zmieszaną z mąką.
Chcę mocno podkreślić, iż najlepsze ze wszystkiego jest curry, bo daje sosowi niesamowity zapach i smak. Do tego polecam kartofelki i oczywiście warzywka w postaci surówki lub najzwyklejszej sałaty ze śmietaną.

SMACZNEGO!!!!

 

Sos z kurzych podrobów z machewką

Gulasz z kurzych serc z marchewką i curry.

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje