Gulasz z łopatki wieprzowej


Sierpień 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Tym razem mam do zaoferowania prosty przepis na przepyszny sos mięsny, który lubią chyba wszyscy a mianowicie gulasz z łopatki wieprzowej. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy  i  mimo, że można go zjeść ze wszystkim: z samym chlebem, z ziemniaczkami, z ryżem, kaszą, czy kluskami, ja osobiście nie lubię z tymi ostatnimi. Za to mój mąż go uwielbia 🙂


Kiedy byłam małą dziewczynką zawsze wydawało mi się, że zrobienie gulaszu stanowi coś w rodzaju magii. Miękkie mięso, gęsty przepyszny sos, doskonale przyprawiony. Zawsze mi smakował, toteż w końcu poprosiłam mamę, aby mi powiedziała, jak się go robi. Okazało się, że wbrew pozorom to jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań obiadowych.

Jako, że już dawno w mojej własnej kuchni nie było gulaszu z łopatki postanowiłam go zrobić. Poleciałam do sklepu i wzięłam najpierw 40 deko łopatki bez kości. Pamiętałam, jak kiedyś moja mama mówiła, że najlepsza na sos jest właśnie łopatka, albo tzw. gulaszowe. Wzięłam do tego młodych ziemniaczków i 3 wielgachne pomidory w roli surówki. Jednak, kiedy kroiłam mięso na gulasz, okazało się, że te 40 deko to stanowczo za mało na dwie osoby na dwa dni. Pobiegłam zatem ponownie do sklepu i dokupiłam jeszcze 37 deko. Teraz już było dobrze. O to, co wyszło:

Gulasz z łopatki wieprzowej (przepis na dwie osoby na dwa dni)
– łopatka bez kości (70- 80 deko)
– kostka rosołowa
– 3 ziarnka ziela angielskiego
– listek laurowy
– sól, pieprz

Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni. Co jakiś czas mieszamy, żeby mięso dobrze się usmażyło ze wszystkich stron. Do smażenia najlepsza będzie najzwyklejsza patelnia, bowiem, po usmażeniu łopatki na dnie patelni powinny zostać resztki, które następnie zalewamy odrobiną wody i zeskrobujemy drewnianą łopatką do garnka. Te drobinki decydują o całym smaku sosu!!! Nie róbcie na teflonie! Ja po raz pierwszy zrobiłam na teflonie i guzik  miałam a nie resztki.
Gdy już wszystko znajdzie się ładnie w garnku, dolewamy wody (tyle żeby przykryć mięso), stawiamy na gazie, dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową, listek laurowy, oraz przyprawy. Gdy zabulgocze, zmniejszamy gaz i dusimy aż mięso będzie miękkie (około godziny, trzeba sprawdzać). Do tego polecam młode ziemniaki i dowolną surówkę.

SMACZNEGO

 

Sos z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje