Jak przygotować dobrego drinka na Sylwestra


Grudzień 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Nie od dziś wiadomo, że sylwestrowe i noworoczne toasty wznosimy nieśmiertelnym szampanem. Co jednak, gdy nie mamy już na niego ochoty lub nasi goście nie lubią szampana? Wówczas możemy przygotować dobrego drinka. Drink jest ciekawym napojem, a różnorodność sposobów go przygotowania sprawia, że jest wyjątkowo atrakcyjnym.

Jeśli więc nie chcemy wznosić noworocznych toastów szampanem, możemy zaskoczyć swoich gości dobrze przygotowanym drinkiem. Jak się do tego zabrać? Przygotowanie dobrego drinka nie jest jakieś szczególnie trudne, choć jednocześnie wymaga odrobiny inwencji twórczej a przede wszystkim smaku. Obserwując pracę barmana, czy to w filmach, czy na żywo w knajpie, możemy odnieść wrażenie, iż posiada on tysiące rodzajów alkoholi, które miesza ze sobą w wymyślny sposób. Czy taka jest rzeczywistość? Tak…, ale też i nie. Po pierwsze, nie wszystkie alkohole można ze sobą mieszać. Tzn. niby można, ale nie jest powiedziane, że taki drink może dobrze smakować. Po drugie, nie każdy barman dysponuje każdym gatunkiem alkoholu i nie każdy alkohol jest dostępny od razu, od ręki. Nie zawsze można mieć pod ręką panią tequillę, gin, czy inny alkohol. Skoro nie każdy barman dysponuje wszystkimi alkoholami świata, to oczywistą jest rzeczą, iż tym bardziej my we własnych domach mamy ograniczone pole działania. Jesteśmy jednak uparci i chcemy zrobić dobrego drinka na Sylwestra. Co wtedy? A wtedy wystarczy w zasadzie niewiele- dobra wódka plus jakiś miły dodatek w stylu sok, owoc czy syrop. Jeśli jesteśmy dobrze wyposażeni na przygotowanie sylwestrowych drinków w domu możemy mieć także śmietanę, mleko, przyprawy. Wódka stanowi podstawę drinka i nie jest nigdzie powiedziane, że aby przygotować dobrego drinka musimy mieć jakiś super ekstra alkohol. Wódka także jest odpowiednia, a do tego można dodać dobry dodatek. Nie musimy bać się eksperymentowania, choć jednocześnie powinniśmy uważać, bo taki drink nie musi być dobry a i także nie musi smakować gościom.

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych sylwestrowych gości jeszcze bardziej, można zaserwować im coraz popularniejszą ostatnio nalewkę. Taki alkohol domowej roboty świetnie sprawdzi się podczas świętowania Nowego Roku, zwłaszcza zrobiony na czymś ciekawym. Nalewki można zrobić chyba na wszystkim (sama słyszałam jak sąsiad moich rodziców robił nalewkę na centówkach, choć jej nie widziałam), ale najpopularniejsze to te na owocach. Mają różne kolory i różnorodnie smakują, a jeśli ktoś nabierze odpowiedniej wprawy w przygotowanie, może to stać się prawdziwą pasją. Na pewno smaczną pasją… 😉

Nalewki to doskonały sposób na uczczenie Noweg Roku, a na pewno mało kosztowny, jeśli mamy w domu odpowiedni zapas tego alkoholu.

Co jest jeszcze na topie? Dobrego sylwestrowego drinka można przygotować także na alkoholu z owocowym koncentratem, które to drinki są ostatnio także bardzo popularne. Ich podstawową zaletą jest możliwość samodzielnego przygotowania w domu poprzez zwyczajne zmiksowanie owoców. Drugim, także popularnym sposobem jest dodawanie do drinka przypraw jak imbir, goździki czy dodanie miodu. To cięższe smaki, ale ich popularność wcale nie spada.

Zatem przygotowanie dobrego drinka na Sylwestra nie jest taką trudną sprawą, a jedyne co nas może ograniczać to wyobraźnia i smak. Nie musimy mieć pod ręką wszystkich alkoholi świata, wystarczy dobra wódka i miły dodatek, by stworzyć naprawdę pyszny drink i pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości.

A zatem NA ZDROWIE! Z OKAZJI NADCHODZĄCEGO NOWEGO ROKU 2013 ŻYCZĘ WSZYSTKIM SZAMPAŃSKO-NALEWKOWO-DRINKOWEGO SYLWESTRA A W NOWYM ROKU SAMYCH UDANYCH CHWIL, SPEŁNIENIA MARZEŃ I REALIZACJI WSZYSTKICH ZAMIERZONYCH PLANÓW.

drink w kieliszku

Drink w kieliszku
(zdj. z www.freepik.com)

Jakie są Wasze ulubione drinki? Macie takie? A może w ogóle nie lubicie tego typu napojów? Piszcie!

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje