Jak umieszczać produkty w lodówce?


Sierpień 11th, 2015 utworzone przez: Aneta

Wszyscy doskonale wiemy, jak wygląda wnętrze lodówki i z czego się składa. Wiemy także, że jedne miejsca w lodówce są chłodniejsze a inne nie. Dlatego powinniśmy się dowiedzieć, jak umieszczać produkty w lodówce, by dłużej zachowały świeżość i przydatność do spożycia i nie narażać ich na pleśń i zepsucie.

Tak, dobrze przeczytaliście. To, w jaki sposób umieścimy produkty w lodówce, ma duże znaczenie dla ich świeżości. Niby taki drobiazg, a jednak.

Jak zatem umieszczać produkty w lodówce? Przeglądając Internet można się natknąć na szereg pożytecznych porad. Jak wiemy, im wyżej, tym mamy cieplej. Zatem na samym dole, na najniższej półce powinniśmy przechowywać mięso i ryby, pamiętając by surowe mięso nie sąsiadowało z innymi produktami do natychmiastowego spożycia. Surowe mięso przechowujemy w lodówce do dwóch dni, rybę- tylko jeden dzień.

Na środkowej półce możemy trzymać jajka, wędliny i ser żółty. tu możemy także trzymać dania już gotowe, ale pamiętajmy by wcześniej ostygły. Ciepłe dania powodują podnoszenie temperatury w lodówce i większe zżeranie przez nią prądu. Co do jajek, pamiętajmy by NIE MYĆ jajek przed włożeniem ich do lodówki. Na jajkach znajduje się warstwa ochronna, by nie dostawały się tam bakterie. Jajka należy trzymać w lodówce w opakowaniach.

Została nam jeszcze górna, najwyższa półka. Na niej powinniśmy trzymać nabiał, jogurty, ser biały, śmietany i np. dżemy.

Dolne szuflady (nie zamrażalnik) to dobre miejsce dla warzyw i owoców. Tu, w przeciwieństwie do jajek, powinniśmy pamiętać, by warzywa przed umieszczeniem ich w lodówce wyjąć z opakowań i umyć oraz osuszyć. Zapewni to im lepsze oddychanie i zapobiegnie „duszeniu” się produktów. Jeśli chowamy do lodówki sałatę, szczypiorek i szpinak, powinniśmy także owinąć je w mokry papier, dzięki czemu nie wyschną. Absolutnie nie powinniśmy trzymać w lodówce pomidorów. Przetrzymywanie ich w lodówce spowoduje utratę przez nie aromatu.

Na drzwiach lodówki możemy trzymać wszystko to, co nie wymaga specjalnego chłodzenia. To oleje, soki, masło, a także ketchup i musztarda. Choć ja przyznam szczerze, że olej trzymam w zwykłej szafce kuchennej i też nie jest źle.

Wbrew pozorom takie śmieszne zasady mogą w znacznym stopniu wspomóc nas w prawidłowym przechowywaniu jedzenia w lodówce. Co ważne, temperatura w lodówce nie może być zbyt wysoka, ani tez za niska. Optymalna temperatura wewnątrz powinna wynosić 4-6 stopni. Podstawową kwestia jest również takie umieszczanie produktów w lodówce, by istniała między nimi przestrzeń zapewniająca przepływ powietrza. Jeśli upchamy wewnątrz lodówki wszystko jak leci bez ograniczeń, wtedy lodówka nie będzie chłodzić tak jak powinna.

Lodówkę powinno się czyścić raz na dwa tygodnie, by usunąć brud i zapobiec rozmnażaniu groźnych bakterii. Pamiętajmy także o trzymaniu się terminu przydatności produktów do spożycia. Termin ten obowiązuje w przypadku produktów zamkniętych. Gdy je otworzymy, czas zaczyna płynąć i trzeba uważać, by nie zapomnieć zjeść przed zepsuciem i nie zostawiać na dwa następne tygodnie.

produkty w lodówce

Produkty w lodówce (zdj. z www.popsugar.com )

A oto kilka znalezionych ciekawych pomysłów na „wygląd” lodówki:

lodówka - bałwanek

Lodówka- bałwanek (zdj. z www.goodshomedesign.com )

lodówka-pingwin

Lodówka z rysunkiem pingwina (zdj. z www.pinterest.com )

szczęśliwa lodówka

„Szczęśliwa” lodówka (zdj. z www.tiede.fi )

usmiechnięta lodówka

„Uśmiechnięta” lodówka (zdj. z www.pinterest.com)

Uups, kawka odpłynęła… 🙂

rysunek misia na lodówce

Rysunek misia na lodówce (zdj. z izifunny.com )

lodówka w "okularach"

Lodówka w „okularach” (zdj. z theverybesttop10.com )

Tak, to JEST lodówka!

 

 

jajko-lodówka

Lodówka w kształcie jajka (zdj. z allkindsofjokes.blogspot.com )

A tu „twarzowa” lodówka:

lodówka z twarzą Nicholsona

Lodówka z twarzą Nicholsona (zdj. z twistedsifter.com )

Coś dla fanów „Gwiezdnych wojen”…

lodówka w kształcie Lorda Vadera

Lodówka w kształcie Lorda Vadera. (zdj. z gizmosandgadgets.org )

Trochę nowoczesności…

nowoczesna lodówka

Nowoczesna lodówka (zdj. z webecoist.momtastic.com )

 

 

 

 

 

 

 

Tagi:
W kategorii: Kuchenny design
Komentarze: komentarzy 5 »

5 odpowiedzi na “Jak umieszczać produkty w lodówce?”

  1. Paweł napisał(a):

    Cześć, a jak się ma sprawa z trzymaniem kawy w lodówce? Słyszałem już tyle różnych opinii na ten temat, że można zwariować. Jedni piszą, że nie wolno jak tu http://dobrakawaziarnista.wordpress.com/ a inni, że powinno się to robić z tego względu, że kawa utrzymuje dłużej świeżość. Możesz się wypowiedzieć na ten temat?

    • Aneta napisał(a):

      Witam, wiem, że zdania na temat trzymania kawy w lodówce są podzielone. Generalnie kawa pochłania inne zapachy, więc proszę sobie wyobrazić, co się stanie, gdy włożymy kawę do lodówki, w której mamy kiełbasę, kotlety, bigos czy inne woniejące potrawy. Efekt piorunujący, choć niekoniecznie dobry dla kawy. I bynajmniej nie chodzi mi o to, że lodówka wybuchnie. Kawę powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i to powinno nam zapewnić jej świeżość na długo. Podobno w lodówce można przechowywać zielone i palone ziarenka, ale muszą być w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Kawa nie lubi lodówki i szczerze mówiąc, nigdy nie przyszłoby mi nawet do głowy przechowywać ją w taki sposób. To trochę jak z ryżem i kaszami – są to produkty stałe, które nie wymagają trzymania w chłodnej temperaturze. Ale co kto lubi. 🙂
      Pozdrawiam

  2. Kawasaki napisał(a):

    Moim hitem jest pingwinek 🙂

  3. Marcin B. napisał(a):

    No ok, ale czy sprawa wygląda identycznie kiedy zamrażalnik jest na dole lodówki, i wtedy, kiedy jest na górze? Albo jeśli w ogóle go nie ma?

    • Aneta napisał(a):

      Witam,
      Generalnie przyjęte jest, że bez względu na rodzaj lodówki temperatura wewnątrz jest mniej więcej taka sama. Chodzi o to, że ogólnie uważa się, że najzimniejszym miejscem są dolne półki a im wyżej tym nieco cieplej, bez względu na rodzaj lodówki. Warto przede wszystkim zapoznać się z instrukcją obsługi lodówki, ponieważ to tam jest wszystko zapisane i wyszczególnione, co gdzie powinno leżeć. Podobno rozmieszczenie zamrażalnika (dół lub góra) nie ma znaczenia dla lodówki. Jedyna różnica polega na tym, że w lodówkach z zamrażalnikiem na górze jest generalnie mniej miejsca na produkty niż w lodówkach z dolnym zamrażalnikiem. Jeśli chcemy mieć absolutną pewność, najlepiej spytać u źródła, czyli w samym sklepie AGD lub u producenta. Ja mogę się mylić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje