Jak urządzić szwedzki stół


Listopad 20th, 2016 utworzone przez: Aneta

Każdy z nas choć raz w życiu wydał lub zamierza wydać przyjęcie dla rodziny lub przyjaciół i staje przed wyzwaniem, jak urządzić tzw. szwedzki stół. W domu jednorodzinnym zazwyczaj nie ma żadnego problemu z usadzeniem gości przy jednym stole, ale co zrobić, gdy mieszkamy w bloku, w którym jak wiadomo mieszkania są małe i  chcemy urządzić właśnie szwedzki stół?

Gdy mieszkamy w bloku, a chcemy przyjąć gości elegancko i z klasą taki szwedzki stół ma wiele zalet: ogólnodostępne potrawy, które można spożywać w każdej chwili, zaproszeni goście mają pełną swobodę ruchów i mogą przemieszczać się w dowolne miejsca bez zbędnego zamieszania. Jak doskonale wiemy, szwedzki stół najlepiej się sprawdza na konferencjach, podczas niektórych wesel, chrzcin czy jakiś zjazdów integracyjnych. Ale we własnym domu także możemy urządzić szwedzki stół z wielkim powodzeniem.

Ale jeszcze zanim zaczniemy opisywać jak urządzić szwedzki stół, podzielę się z Wami ciekawą anegdotką, skąd w ogóle wzięła się nazwa „szwedzki stół”. Otóż, jak to oczywiście u nas bywa, był sobie pewien szlachcic. Nazywał się Jan „Sobiepan” Zamoyski, który trzymał pieczę nad miastem Zamościem, a sytuacja miała miejsce w roku pańskim 1656. Pewnego dnia do Zamoyskiego przybył sam król szwedzki, Karol X Gustaw, by wymóc na nim poddanie Zamościa. Król zrobił to w dość chamski sposób, bo zwyczajnie wprosił się na urządzane przyjęcie. Zamoyski, jak na polskiego szlachcica przystało, owszem, zaprosił króla szwedzkiego, ale urządził mu stół na zewnątrz pałacu, bez krzeseł, co było jawną arogancją z jego strony. Ciekawe, czy król zrozumiał aluzję, ale najważniejsze jest to, że mniej więcej od tej anegdoty stojące przyjęcia nazywamy dziś szwedzkim stołem.

Jak urządzić taki szwedzki stół, żeby wszystkim dogodzić? Przede wszystkim potrzebujemy… stołu. Nie musi być długi, musi być za to szeroki, tak by można było się dostać do niego z każdej strony, jeśli urządzamy stół szwedzki na środku pomieszczenia. Jeśli nie mamy takiej możliwości wtedy stół można dosunąć do ściany. Jednak wówczas stół powinien być jednak dłuższy i węższy, by goście mieli swobodny dostęp do potraw. Ewentualnie stół szwedzki można też urządzić w kącie. Gdzie by go nie postawić, najważniejsze jest oświetlenie; stół szwedzki powinien stać pod żyrandolem, bo byłoby dobrze żeby goście coś widzieli. Jeśli na stole nie ma za wiele miejsca, możemy dołożyć mu tzw. nadbudówkę ze styropianowego prostopadłościanu, na którym można ustawić jakieś potrawy, tort lub zestaw kieliszków, który nie zajmie miejsca na głównym blacie. Oczywiście przy dekoracji stołu szwedzkiego ważny jest obrus, ale on idzie na stół w drugiej kolejności. Najpierw stół szwedzki przykrywamy flanelą. Obrus powinien wisieć dość nisko, ok 10 cm od podłogi. Jeśli jeden nam nie wystarcza, wówczas rozkładamy kolejne. Następną ważną rzeczą jest zastawa stołowa, szkło i sztućce. Żelazną zasadą każdego przyjęcia jest fakt, że zastawy, szkła i sztućców powinno być zawsze dwa razy więcej niż uczestników przyjęcia. Talerze i talerzyki powinny znaleźć się na krańcach stołu, najlepiej jeden na drugim, zaś obok w szeregu sztućce i szkło. Jeśli mamy miejsce, możemy stół szwedzki udekorować kwiatami, owocami lub serwetkami.

Co dobrego podajemy na szwedzki stół? Najważniejszą rzeczą, którą musimy pamiętać, to że potrawy na szwedzkim stole nie mogą wymagać używania noża i być kłopotliwymi podczas nakładania na talerze. Powinny to być zimne zakąski z mięsa, wędlin, warzyw czy jajek, sałatki, surówki lub sery. Jeśli jednak chcemy rozpieścić gości czymś gorącym, niech to będą np. paszteciki i barszczyk, bigos, forszmak czy leczo. Dania gorące podajemy w połowie przyjęcia. Na stole oczywiście znajdują się także słodkie desery: ciasta, słodkie przekąski, owoce oraz kawa i herbata. Pamiętajmy także by przy konkretnych potrawach postawić także dodatki, które doskonale komponują się: do wędlin podajmy chrzan, obok ryb w galarecie niech leży sos tatarski, a przy pasztecie i potrawach z ciemnych mięs sos cumberland. Przy pieczywie powinno znaleźć się masło.

Gdy goście już przybędą, na wstępie częstujemy ich aperitifem i rozłożonymi w miseczkach orzechami, migdałami lub… chipsami. Gdy urządzamy szwedzki stół, pamiętajmy o jeszcze dwóch rzeczach: dodatkowych stolikach z miejscem na brudne naczynia i sztućce, oraz zapasem czystych serwetek i naczyń. Jeśli zapraszamy osoby starsze, np. dziadków, ciocie lub wujków, pamiętajmy o miejscu do siedzenia dla nich. Wystarczy krzesełko albo stół szwedzki w pobliżu wygodnej kanapy 🙂

Oczywiście wszystkie powyższe rady nie są obowiązkowe. Wiadomo, że urządzamy stół szwedzki na miarę naszych możliwości i wszelkie czynności typu zastaw się a postaw się absolutnie NIE są mile widziane. Do wszystkiego podchodźmy z umiarem i według naszych możliwości, a wówczas unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek i równie niepotrzebnego stresu.

szwedzki stol

Szwedzki stół (fot.blogtitle.co)

Tu lekka przesada, przyznaję…

dekoracyjny szwedzki stół

Dekoracyjny szwedzki stół (fot. dinnerseries.com)

Tu bardzo interesujący szwedzki stół…

oryginalny stol szwedzki z kamienna sciana

Oryginalny stół szwedzki z kamienną ścianą (fot. HGTV.com)

 

nowoczesny szwedzki stol

Nowoczesny szwedzki stół (fot. pinterest.com)

A taki szwedzki stół można urządzić na przyjęcie dla dzieci. Ot, choćby urodziny.

szwedzki stol dla dzieci

Szwedzki stół dla dzieci (fot. spaceshipsandlaserbeams.com)

 

Macie jakieś ciekawe pomysły? Urządzaliście już imprezę ze szwedzkim stołem? Podzielcie się!

 

 

Tagi: ,,,
W kategorii: Kuchenny design,Kulinarne imprezy
Komentarze: komentarze 3 »

3 odpowiedzi na “Jak urządzić szwedzki stół”

  1. Małgorzata napisał(a):

    Na domówkach jeszcze nie spotkałam się z szwedzkim stołem albo przynajmniej nie można było tego nazwać szwedzkim stołem z powodu ubogich ilości przekąsek ;). Niemniej zachęciłaś mnie tą opcją – oczywiście gdy gości będzie więcej niż jest w stanie usiąść przy moim niewielkim stole :).

  2. Jacek napisał(a):

    Bardzo przyjemny blog! I pyszne przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje