Jogurt- zdrowy czy niezdrowy?


Styczeń 10th, 2013 utworzone przez: Aneta

Odpowiedź na pytanie czy jogurt jest zdrowy czy niezdrowy nie jest prosta. Mogę tu zacytować fragment wypowiedzi Skippera, przesympatycznego pingwina z kreskówki „Pingwiny z Madagaskaru” – TAK, ALE TEŻ I NIE  i jest to bardzo dobra odpowiedź.

Wszyscy doskonale znamy przysmak zwany jogurtem. Mimo, że w Europie jest znany dopiero od XX wieku, świat zna jogurt od tysięcy lat, a pierwsi poznali go pasterze z terenów dzisiejszej Turcji i Bułgarii.  Samo słowo jogurt pochodzi od tureckiego ya-urt co oznacza po prostu kwaśne mleko i tak też jest. Ten super specyfik to nic innego jak mleko, najczęściej krowie, w którym szaleją żywe kultury bakterii, odpowiedzialne za przerabianie cukru w kwas mlekowy. Dzieje się tak ponieważ mleko wystawiane jest na 4-8 godzin na działanie wysokiej temperatury (40-50 stopni C). To z kolei powoduje denaturację białka, która sprawia, że jogurt posiada gęstość i smak jakie znamy.

Jogurt jest nie tylko pysznym, ale i zdrowym produktem, który ma pozytywne działanie na nasz organizm. Wzmacnia, podnosi odporność, jest pomocny w zapobieganiu miażdżycy oraz cukrzycy, uspokaja i pomaga  w walce z bezsennością, ale przede wszystkim jest najlepszy w powrocie do zdrowia po leczeniu silnymi antybiotykami. Niekiedy jogurtowi przypisywane są właściwości odmładzające i uzdrawiające, ale nie popadajmy w przesadę. Jogurt jest po prostu dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin, a nie jakimś cudownym specyfikiem.

No dobra, tyle dobrodziejstw, zatem gdzie jest haczyk?

W dzisiejszych sklepach półki uginają się wręcz pod ilością jogurtów o najróżniejszych smakach, czy dodatkach owocowych. Niestety, większość z nich zawiera także wszelkiego rodzaju stabilizatory smaku i konserwanty, a to już dla nas dobre nie jest. Jak zatem wybrać dobry jogurt aby nie dostarczać sobie zbędnych kalorii? Najlepszym rozwiązaniem są jogurty naturalne, bez jakichkolwiek dodatków. Nie są one z pewnością aż tak smaczne i atrakcyjne jak te z dodatkami owoców czy nawet zbóż, ale mamy za to pewność, że zawierają niezbędne i zdrowe dla nas witaminy i wapń.

Aczkolwiek znam osoby, które twierdzą, iż nie ma znaczenia czy jogurt jest naturalny czy z dodatkiem- wszystko to i tak chemia. Co kto lubi 🙂

jogurt-kubeczek

Jogurt w kubeczku

Co myślicie o jogurtach? Lubicie tą przekąskę? Piszcie!

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje