Kapusta po szeklersku (wg Roberta Makłowicza)


Listopad 21st, 2012 utworzone przez: Aneta

Dzisiaj mam do zaproponowania coś wyjątkowego a mianowicie kapustę po szeklersku, którą podejrzałam pewnej niedzieli w programie Roberta Makłowicza. Jako, że pan Makłowicz jest niekwestionowanym i najsympatyczniejszym kulinarnym guru w tym kraju, zatem jego dania można przygotowywać niemal w ciemno, jeśli oczywiście dysponuje się wszystkimi produktami.

Ja osobiście oglądam „Podróże kulinarne” niemal każdej niedzieli i zawsze okazuje się, że jest coś fajnego do przygotowania. Kapustę po szeklersku przygotowywał pan Robert na Węgrzech, w pięknych okolicznościach przyrody, w fantastycznym żeliwnym kociołku. Mimo, że ja nie posiadam kociołka, zdecydowałam się przygotować kapustę po szeklersku we własnym, zwykłym garnku. I muszę powiedzieć, że wyszło BAJECZNIE. Kapusta po szeklersku przypomina zwykły, polski bigos, jednakże nieco inaczej smakuje.

Kapusta po szeklersku (wg Roberta Makłowicza):

  • pół kilo karczku
  • 20 deko słoniny
  • cebula
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek
  • kminek
  • dwa pomidory
  • kilo kiszonej kapusty
  • sól

Pierwsze co musimy zrobić, to pokroić w kostkę cała słoninę  i karczek.  Słoninę rumienimy w garnku. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, w nim zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i mieszać, by się nie przypaliła. Do tego dodajemy półtorej łyżeczki papryki słodkiej i także ostro mieszamy, by nam się nie przypaliła. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy do tego mięso i tutaj rzecz trudna, bo trzeba cały czas mieszać. Mięso ma się podduszać, na granicy smażenia, a my mieszamy i mieszamy i mieszamy… Możemy znowu dodać odrobiny wody, aby nic nam nie przywarło. Gdy mięso się poddusi, dodajemy skrojone pomidory i czosnek w plasterkach, dużą ilość kminku i sporą szczyptę soli. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i ponownie podlewamy wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy wszystko do miękkości (z półtorej godziny. Ja musiałam nieco dłużej, bo mięso mi się niedokładnie poddusiło na początku i musiałam skubańca dłużej trzymać w tej kapuście). Dla chętnych i odważnych potrawę można udekorować kleksem śmietany zaprawionej mąką, ale ja tego nie robiłam. Pan Makłowicz miał pyszną domową, gęstą śmietanę, natomiast ja nie odważyłam się dodać tego g…, które jest w naszych sklepach. Pomimo braku śmietany, kapusta po szeklersku wyszła obłędnie 🙂

kapusta po szeklersku z widelcem

Kapusta po szeklersku z widelcem

kapusta po szeklersku na talerzu

Kapusta po szeklersku na talerzu

Naprawdę polecam serdecznie kapustę po szeklersku, gdyż jest to niezwykle pyszne, sycące i szlachetne danie. I bardzo proste w wykonaniu. No i oryginalnie przygotowywał je pan Robert Makłowicz i to powinno wystarczyć 🙂 Próbowaliście już? Jakie są Wasze wrażenia? Czekam na opinie.

Tagi: ,
W kategorii: Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: komentarze 3 »

3 odpowiedzi na “Kapusta po szeklersku (wg Roberta Makłowicza)”

  1. Jacek napisał(a):

    Bardzo fajny przepis,polecam!

  2. Krzysztof napisał(a):

    Tak tak kapusta jest obłędna.Ja robie wg oryginału jak P.Makłowicz,naprawde danie jest wyjątkowe i nadaje sie na co dzień jak również na imieninki albo inną okazję.Polecam!!

  3. Jolanta napisał(a):

    Świetny przepis! dobra alternatywa dla bigosu! zamierzam wyprobowac…mniam mniam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje