Karpatka czyli pyszne ciasto z kremem


Wrzesień 14th, 2012 utworzone przez: Aneta

 

Wbrew szumnemu tytułowi nie jest to ciasto stricte osobistej produkcji, ale karpatka z pudełka. Zrobienie karpatki podyktowane było naszą potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego, ale zwykłe cukierki czy ciastka nas nie satysfakcjonowały. Chcieliśmy porządnego ciasta z masą. Wybór padł na karpatkę.

Ciasto jest dobre, krem smaczny a jego produkcja nie wymagająca wielu starań i jakichś specjalnych umiejętności. Wszystko będzie dobrze, pod warunkiem, że grzecznie wykonamy wszystkie polecenia zapisane na pudełku.

Muszę jednakże stwierdzić, że karpatka nie jest moim ulubionym ciastem, co nie przeszkadza, że chętnie ją jem gdy nadarzy się okazja 🙂 W całej karpatce najlepsza jest masa. Gdy jest dobrze przygotowana, smakuje rewelacyjnie.

Jestem bardzo wdzięczna temu, co wymyślił ciasto pudełkowe, gdyż daje ono szansę osobom nie wprawionym zbytnio w pieczeniu na wykonanie pysznego ciasta. Karpatka jest jednym z prostszych ciast, zrobienie jej jednak wymaga czasu biorąc pod uwagę czas oczekiwania na upieczenie i ostygnięcie mas. Mogę śmiało stwierdzić, że najdłużej czeka się na ostygnięcie kremu nim zostanie on ostatecznie przygotowany i rozsmarowany na karpatkowym cieście.

Ale za to potem jak smakuje… 🙂

 

Składniki na karpatkę (z przepisu na pudełku)

pudełko „Ciasto i krem do karpatki”

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 125 g masła (1/2 kostki)
  • 250 ml wody (ok. 1 szklanki)

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła

 

Aby przygotować ciasto należy w garnku zagotować wodę z tłuszczem, wsypać do niej ciasto z torebki i wymieszać, aż masa stanie się jednolita, czyli po prostu składniki się połączą a konsystencja nie będzie pozwalała na zamieszanie łyżką 🙂

Woda z masłem w garnku

Woda z masłem

 

Ciasto na karpatkę

Masa na ciasto Karpatkę

 

Gdy masa będzie gotowa odstawiamy do ostygnięcia (najszybciej stygnie na balkonie). Potem dodajemy jajka i miksujemy przez pięć minut włączając maksymalne obroty. Następnie dzielmy całość na dwie części i jedną z nich rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie o wymiarach 25 x 40 cm. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie (teoretycznie) obniżamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut, ale my trzymaliśmy dłużej, bo po oryginalnym czasie pieczenia ciasto wcale nie jest gotowe. Drugą część ciasta pieczemy tak samo.

Po upieczeniu obu części ciasta możemy wziąć się za masę. Z 500 ml mleka musimy odlać jedną szklankę i wsypać do niej mieszankę na krem i wymieszać. Z dobrego serca radzę przelać wszystko do garnuszka i tam mieszać, ponieważ szklanka może się okazać za mała na te machinacje. Resztę mleka zagotować i wlać do niego zawartość mieszanki. Mieszać aby nie było grudek i zagotować. Ostudzić. Następnie do tej masy dodać miękkie masło i zmiksować razem.

Mieszanka na krem do karpatki

Masa na krem do karpatki

 

Gdy masa będzie już gotowa, rozprowadzamy ją na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Na szczęście dla łasuchów, nie trzeba czekać aż masa się zetnie w lodówce. Od razu można jeść 🙂

Ciasto karpatkowe na talerzu

Karpatka na talerzu

P.S. Po wykonaniu tego ciasta mój mąż odgrażał się, że któregoś dnia zrobi karpatkę sam, według „normalnego” przepisu 🙂

A Wy? Macie swoje własne sposoby przygotowania karpatki? Lubicie to ciasto? Piszcie!

Tagi: ,
W kategorii: Ciasta i desery
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Karpatka czyli pyszne ciasto z kremem”

  1. Jędruszka napisał(a):

    Karpatka rzecz święta 🙂 Można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂 A potem na deser 🙂 Przymierzam się do zrobienia karpatki od a do z ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje