Kebab w bułce


Lipiec 26th, 2013 utworzone przez: Aneta

Kebab jest potrawą ściśle orientalną, choć same nazwy i określenia odnoszą się do około dwudziestu odmian kebaba, przy czym nie są one jednoznaczne. W Polsce kebab znany jest w postaci skrawanego mięsa z dodatkiem surówek i sosów, zapakowanych elegancko w potężną bułę.

Mięso bywa różne, ale najczęściej występuje jako baranina, lub kurczak. Nazwa, która najczęściej pojawia się na barach to doner kebab, czyli obracające się pieczone mięso. Odnoszę wrażenie, że Polacy uwielbiają kebab w bułce i bardzo chętnie go jedzą, co widać w restauracjach, gdzie kłębią się tłumy. Kebab w bułce można zjeść na miejscu lub wziąć na wynos.

Od jakiegoś czasu mam przyjemność bywać co tydzień w pięknym mieście Puławy i korzystać z jego uroków, także kulinarnych. Goszcząc tam tydzień temu przez cały dzień w pewnym momencie poczułam się zwyczajnie głodna i postanowiłam pójść na kebab, który zresztą polecał mi kolega. Kebab znajdował się na ulicy blisko centrum Puław, posiadał w swoim wyposażeniu stoliczki z krzesełkami w bardzo przyjemnym ogródku. Zamówiłam sobie klasyczny kebab i butelkę soku. To, co dostałam, przeszło moje oczekiwania:wielka buła, w środku zaś mnóstwo czerwonej i białej kapusty, cebulka, dwa sosy no i mięso… Naprawdę dużo mięsa. Tym razem była to chyba baraninka, biorąc pod uwagę nieco słodkawy smak. Żeby zjeść taki wielki kebab w bułce, naprawdę trzeba być przygotowanym, tzn. baaardzo głodnym 🙂

kebab w bułce

Kebab w bułce

Lubicie kebaby? Jak myślicie, czy są lepsze od hamburgerów?

Tagi:
W kategorii: Kulinarne imprezy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje