Klopsiki z makaronem


Październik 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś naprawdę pysznego na obiad a mianowicie klopsiki z makaronem. Klopsiki zazwyczaj podaje się z ziemniakami, ryżem czy kaszą, natomiast mnie wpadł do głowy pomysł, by przygotować je z makaronem właśnie. Mój mąż pomysł poparł a i ja sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie.

Klopsiki zasadniczo przygotowuje się tak samo jak kotlety mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast spłaszczać mięso na kotleta, obracamy je delikatnie na dłoni aby uformować kuleczkę. No, starać się uformować coś w rodzaju kuleczki 🙂 Obiad wychodzi przepyszny no i zawsze jest to coś innego niż kartofelki.

Klopsiki z makaronem:

  • pół kilo mielonego mięsa
  • cebula
  • jajko
  • rozmoczona bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • natka pietruszki
  • kostka rosołowa

Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, pokrojoną w drobno cebulę, posiekaną pietruszkę (kilka gałązek), dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę vegety i trochę pieprzu. Ja w sumie nie daję za wiele soli ponieważ vegeta jest wystarczająco słona i myślę, że dodanie łyżeczki soli zabiłoby kubki smakowe. Następnie wszystko mieszamy i staramy się formować na dłoni małe kuleczki.

klopsiki

Klopsiki przed ugotowaniem

Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie kładziemy po kolei po klopsie. Smażymy do zrumienienia. Gdy już mamy pewność, że mięso sie usmażyło, przekładamy klopsiki do sporego garnka, zalewamy wodą tak żeby je zakryła, dodajemy kostkę rosołową, kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe, przykrywamy i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać przykręcamy gaz i dusimy je kilkanaście minut aż mięso zmięknie. Gdy chcemy by sos był gęsty można go zagęścić mąką jeszcze w trakcie wrzenia. Następnie gotujemy makaron (ja biorę świderki) wedle przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerz, dodajemy kilka klopsików i całość polewamy pięknie sosem 🙂

I można jeść!

klopsiki z makaronem

Klopsiki z makaronem

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje