Kotlet schabowy w panierce


Wrzesień 4th, 2012 utworzone przez: Aneta

Kotlet schabowy w panierce to chyba sztandarowe polskie danie. Zaraz obok kotleta mielonego, oczywiście 🙂 Ja osobiście kotlety schabowe bardzo lubię, a do tego przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Co ciekawe, jest to dość stare polskie danie, ponieważ wzmianki o kotletach schabowych pojawiły się już w XIX wieku.

Zdaję sobie sprawę, że istnieją o wiele starsze polskie dania, ale kotlet schabowy jest wyjątkowy.

Mogę nadmienić także, iż kotlet schabowy jest również bardzo lubiany przez mojego męża. Nie wiem tylko, czy z wzajemnością… 😉

Oto przepis na tą prostą, ale jakże smaczną potrawę:

  •  schab bez kości (ja biorę ponad pół kilo, mam wtedy 8 kotletów na dwa dni)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko

Mięso obmywamy i kroimy na tyle plastrów, ile chcemy usmażyć. Mnie zazwyczaj udaje się wykroić 8 kotletów, mamy wtedy wyżerkę na dwa dni 🙂 Kotlety solimy, pieprzymy i możemy odstawić na kilka minut by przyprawy wsiąkły.

Kotlety ze schabu

Kotlety schabowe

 

Tak przygotowane kotlety obtaczamy w jajku, bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na złoto z obu stron. Najczęściej podajemy go z ziemniakami i surówką, lub jak my, z pomidorami.

Kotlet ze schabu

Kotlet schabowy

 

Lubicie kotlety schabowe? Co o nich sądzicie? A może macie jakieś swoje własne przepisy na przygotowanie popularnego „schaboszczaka”? Piszcie!

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje