Kotlety mielone z serkiem topionym


Październik 8th, 2012 utworzone przez: Aneta

Jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł, by usmażyć kotlety mielone, ale nie takie zwyczajne tylko z „wkładką”. Zazwyczaj używa się kawałka sera żółtego, ja jednak postanowiłam zrobić mielone z serkiem topionym w środku.

Oczywiście, wiadomą jest rzeczą, że kotlet mielony to, oprócz rosołu i schabowych, tradycyjne, narodowe polskie danie. I dobrze, bo kto nie lubi kotletów mielonych? 🙂

W moim domu rodzinnym nie było jakiejś szczególnej, związanej z tradycją, konieczności smażenia kotletów mielonych na niedzielny obiad. Kotlety mielone robione były wtedy, gdy rodzina poczuła na nie ochotę. Gdy sama nauczyłam się smażenia kotletów (a nie jest to coś szczególnie trudnego) robię je dość często, ostatnio jednak postanowiłam nieco poeksperymentować i odejść trochę od schematycznego ich zrobienia.

Wykonałam mianowicie kotlety mielone z serkiem topionym w środku. Brzmi to może nieco dziwnie, ale zapewniam, że smakuje wspaniale. Przepis na kotlety z serkiem znalazłam w jednej z książek kucharskich, które dostaliśmy od rodziny w prezencie ślubnym.

Kotlety mielone z serkiem topionym smakują wyśmienicie właśnie dzięki serkowi. Ja zawsze wybieram serek o smaku… serowym, bo ten smak najlepiej komponuje się z mięsem. Serek topiony rozpływa się w środku kotleta i daje fantastyczny, ostrzejszy posmak potrawy.

Przepis na kotlety mielone z serkiem topionym:

  • pół kilo mielonego mięsa ( ja biorę nawet odrobinę więcej, wtedy mam kotletów na dwa dni)
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • cebula
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz, sól
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • opakowanie serka topionego

Mięso mielone kładziemy do dużej miski, wbijamy do niego surowe jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, trochę soli, sporo pieprzu, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz rozmoczoną w wodzie (lub mleku) bułkę. Wszystko ładnie mieszamy ze sobą. Rozpakowujemy serek topiony i, krojąc lub odrywając palcami kawałeczki, wkładamy do formowanego kotlecika, tak by zamknąć serek w środku.

Surowe kotlety mielone

Surowe kotlety mielone na desce

Następnie, po uformowaniu odpowiedniej ilości kotletów (ja zazwyczaj mam ich osiem na dwa dni) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Średni ogień jest ważny, gdyż zbyt mocny sprawi, że kotlety przysmażą się zbyt mocno na wierzchu a w środku pozostaną niedosmażone (już raz tak zrobiłam).

Kotlety mielone, odpowiednio przyprawione, z gorącym serkiem topionym w środku smakują rewelacyjnie. Na prawdę polecam!

Kotlety mielone z ziemniakami i surówką

Kotlety mielone z ziemniakami i surówką

Próbowaliście kiedyś kotletów mielonych w taki sposób? Jeśli nie, serdecznie polecam. Jeśli zaś tak, napiszcie o Waszych wrażeniach, czy smakowało, a może jednak nie? Czekam na opinie.

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje