Kotlety z jajek w panierce


Sierpień 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Witam serdecznie,
Parę dni temu sięgnęłam po książkę kucharską, którą dostaliśmy w prezencie ślubnym i postanowiłam przygotować na obiad coś czego jeszcze nigdy ani nie robiłam, ani nie jadłam, kotlety z jajek. Przepis niby prosty, robi się je podobnie jak mielone, ale problem polega na tym, że masa jajeczna nie jest tak gęsta jak mięso i uformowanie kotlecika z takiego czegoś graniczy z cudem.

Tzn. uformować może i się da, ale obtoczyć w bułce tartej i przenieść na patelnię tak proste już nie jest.
Poczekałam więc na małżonka i zrobiliśmy kotlety z jajek razem. Matko, jak nasza kuchnia potem wyglądała!!! Wszędzie bułka tarta, roznosiliśmy ją po całym mieszkaniu, choć muszę przyznać, że masa jajeczna wyglądała malowniczo… Kotlety z jajek ogólnie są ciekawą potrawą i smakują na prawdę fajnie, ale robota z nimi brudna. Oj, brudna…

Oto przepis:

     Kotlety z jajek
– 8 jaj ugotowanych na twardo
– 2 jaja surowe
– 2 cebule
– mały słoiczek marynowanych pieczarek
– łyżka posiekanego koperku
– bułka tarta
– masło i olej (do smażenia, przy czym proporcje mniej więcej te same)
– sól, pieprz

Najpierw siekamy ugotowane na twardo jajka oraz odsączone z zalewy pieczarki. Na tłuszczyku na patelni podsmażamy również posiekaną cebulę, ale uwaga, ma się tylko zeszklić!!! Odstawiamy na chwilę, żeby wystygła, a następnie łączymy ją z posiekanymi jajkami i pieczarkami. Do tego dodajemy surowe jaja, koperek i przyprawy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z tej masy próbujemy zrobić osiem kotlecików (piszę próbujemy, bo nie jest to łatwe, masa się rozłazi). Ja panierowałam trzymając masę w dłoni i po prostu obsypując ją bułką tartą i na patelnię. Smażyć ładnie z obu stron. Jak już się wierzch zetnie, wtedy łatwiej się rusza kotletem i można go nawet zdjąć z patelni bez szwanku.
Jedna bardzo ważna uwaga: smażące się kotlety strasznie strzelają tłuszczem. Nie bardzo rozumieliśmy dlaczego. Ale mąż stał nad patelnią ze ścierką na ramieniu, niczym kelner w eleganckiej restauracji. Za to kotleciki z jajek smakują niesamowicie. Są bardzo dobre, a najlepiej dodać do nich młode ziemniaczki 🙂

SMACZNEGO

Kotlety z masy jajecznej

Kotlet z jajek

Tagi:
W kategorii: Z mąki i nabiału
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje