Kotlety z ryżu w sosie z pomidorów


Grudzień 2nd, 2012 utworzone przez: Aneta

Przepis na kotlety z ryżu w panierce znalazłam w prosty sposób, a mianowicie na opakowaniu ryżu 🙂 Po przeczytaniu stwierdziłam, że zrobienie kotletów z ryżu nie przedstawia sobą wielkiej filozofii i postanowiłam je zrobić, ale dodałam do tego jeszcze pomidorowy sos.

Muszę stwierdzić, że kotleciki z ryżu robi się o wiele przyjemniej niż kotleciki z jajek, bo ryż jednak jest kleisty i lepiej się trzyma. Przygotowanie kotletów ryżowych  wygląda mniej więcej tak samo jak przygotowanie zwykłych kotletów mielonych, z drobnymi jednakże różnicami. Kotleciki ryżowe są przepyszne i stanowią fantastyczną alternatywę dla zwykłego mięsa. Chyba mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, że  mogą być dobrym przykładem dania dla wegetarian, ale tych wegetarian, którzy tolerują jajka. 😉 Oto przepis:

Przepis na kotleciki z ryżu w pomidorowym sosie:

  • 3 woreczki białego ryżu
  • 10 deko żółtego sera (w kawałku)
  • 2 jajka
  • 5 deko cebuli
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • bułka tarta
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • puszka całych pomidorów

Do garnka z  litrem wody wrzucamy kostkę rosołową i zagotowujemy. Gdy woda zacznie bulgotać wrzucamy do niej woreczki z ryżem i gotujemy pod przykryciem ze 12 minut. Po gotowaniu odcedzamy ryż na durszlaku i czekamy aż uprzejmie wystygnie. Gdy nie będzie już parzyć wrzucamy ryż do miski, dodajemy jajka, starty żółty ser, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną pietruszkę i koperek. Możemy doprawić pieprzem i solą do smaku i mieszamy wszystko razem.

składniki na kotlety z ryżem

Składniki na kotlety z ryżem w misce

Gotową masę nabieramy w dłonie kawałkami i formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy.

smażone kotleciki z ryżu

Smażone kotlety z ryżu na patelni

W międzyczasie wlewamy do garnuszka odrobinę oleju i dodajemy pomidory z puszki. Rozdrabniamy widelcem, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru do smaku, ale z tymi proporcjami bywa różnie. Trzeba po prostu sprawdzać smak. Podgotowujemy kilkanaście minut i następnie wykładamy kotlety na talerz i polewamy gorącym sosem z kawałkami pysznych pomidorów.

kotleciki z ryżu w pomidorowym sosie

Kotleciki z ryżu w pomidorowym sosie

Smacznego!!! 🙂

Jeśli Wam się podoba, piszcie komentarze, jeśli macie inne pomysły na tego typu danie również czekam na opinie!

Tagi:
W kategorii: Z mąki i nabiału
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje