Świąteczne życzenia wielkanocne


Marzec 31st, 2013 utworzone przez: Aneta

Składając Wam wszystkim najlepsze wielkanocne życzenia, pochwalę się wierszykiem, który skonstruował mój szanowny mąż:

Radosnego świętowania Wielkiej Nocy
Z całą rodziną wokół ku pomocy
Stołu aromatem świąt pachnącego
I pogodnego dnia wiosnę zwiastującego
A z samego rana w dniu dyngusa
Porządnie przeprowadzonego lejusa

Takie oto właśnie dla Was mam życzenia
I oczekuję rychłego ich spełnienia!

kurczak i pisanki

Kurczak i pisanki
(zdj. z www.moyeamedia.com)

Pisanki wielkanocne- skąd, po co i dlaczego?


Marzec 26th, 2013 utworzone przez: Aneta

Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne, a to nieodparcie kojarzy nam się z pisanką wielkanocną. Wszyscy chyba uwielbiamy te kolorowe i okrągłe jajeczka, zwłaszcza gdy leżą w pachnącym kiełbasą koszyczku 🙂 Czy wiemy jednak skąd pochodzą pisanki i jaka jest ich historia? (więcej…)

Dieta bezglutenowa- co można, a czego nie wolno jeść


Styczeń 8th, 2013 utworzone przez: Aneta

Dieta bezglutenowa nie kojarzy nam się zbyt miło, zwłaszcza, że nie ma ona nic wspólnego z modnym faktem odchudzania się i chwalenia się efektami na portalach społecznościowych. Osoby zmuszone do stosowania diety bezglutenowej muszą piekielnie uważać na to, co jedzą i unikać produktów zawierających gluten. (więcej…)

Naleśniki z farszem mięsnym


Styczeń 3rd, 2013 utworzone przez: Aneta

Oglądając jakiś czas temu „Podróże kulinarne” Roberta Makłowicza natknęłam się na fantastyczny i prosty przepis na pyszny obiad- naleśniki z farszem pieczarkowo- mięsnym. Nie było to jednak aż tak pospolite danie jak sobie wyobrażamy, więc postanowiłam je zrobić. (więcej…)

Życzenia świąteczno-noworoczne


Grudzień 24th, 2012 utworzone przez: Aneta

WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM, WIERNYM I TYM DOPIERO POZNAJĄCYM, SKŁADAM NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, PIĘKNIE UBRANEJ CHOINKI, WIELKIEGO BAŁWANA PRZED DOMEM, SMACZNEJ WIGILII I OBY TEN NADCHODZĄCY NOWY 2013 BYŁ  O NIEBO LEPSZY OD POPRZEDNIEGO 🙂

choinka świąteczna

Choinka świąteczna z bombką
(zdj. z www.hdwpaper.com)

Kuchenny savoir-vivre, czyli jak nakrywamy do stołu


Listopad 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Przygotowując stół na eleganckie przyjęcie gości, warto wiedzieć, jak należy to zrobić, aby wyglądało po europejsku, czyli elegancko. Wydawać by się mogło, że do tak prostej czynności jak nakrycie stołu nie potrzeba wiele filozofii, bo przecież ustawić talerze, miski i szklanki to każdy potrafi. No, jednak nie do końca. (więcej…)

Europejski Festiwal Smaku, czyli jak dobrze zjeść w Lublinie


Wrzesień 26th, 2012 utworzone przez: Aneta

W dniach 7-9 września 2012 odbył się w Lublinie Europejski Festiwal Smaku. Wybraliśmy się na niego z czystej dziecinnej ciekawości, a może co dobrego dadzą? 🙂 I nie zawiedliśmy się. Nie uczestniczyliśmy co prawda w imprezach towarzyszących Europejskiemu Festiwalowi Smaku, odbywających się w kilku restauracjach i pubach na Starym Mieście, ale już samo przejście uliczkami Starówki gwarantowało emocje. I wzmagało głód 🙂 (więcej…)



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje