Leczo z kiełbasą i cukinią – przepis


Lipiec 24th, 2013 utworzone przez: Aneta

Leczo jest jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Co ważne, wersji leczo jest tyle, że może być jedzone przez wszystkich, nawet przez wegetarian.

Jeśli komuś nie wystarczają same warzywa, może dodać odrobinę mięsa w postaci kiełbasy i już mamy pełny obiad. Moja mama zawsze robi pyszne leczo, które zawsze mi smakowało, więc czemu nie mogłabym sama go robić? Tym bardziej, że osobiście dostarczyła mi cukinię, ja zaś postarałam się o kiełbasę. Oto przepis:

Przepis na leczo z kiełbasą:

  • 2 spore cukinie
  • a pęta kiełbasy zwyczajnej
  • 3 papryki
  • 2 puszki pomidorów w puszce (całych)
  • sól, pieprz
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • zioła prowansalskie
  • cebula
  • olej

Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski a kiełbasę w półplasterki.

Leczo - pokrojona cukinia

Cukinia pokrojona w kostkę

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

leczo z kiełbasą - pokrojona razem z cebulą

Pokrojona cebula i kiełbasa

Gdy cebula się zeszkli a kiełbasa podsmaży, wrzucamy do garnka pokrojone warzywa, dodajemy łyżkę słodkiej papryki oraz pomidory z puszki i przyprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi dusimy aż do miękkości.

Leczo - składniki wymieszane

Warzywa na leczo wymieszane

I smacznego! 🙂

Leczo gotowe do zjedzenia

Leczo z kiełbasą i cukinią gotowe

 

 

Tagi:
W kategorii: Z warzyw i owoców,Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Leczo z kiełbasą i cukinią – przepis”

  1. omlet napisał(a):

    trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
    omlet ostatnio napisał…Omlet francuskiMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje