Liść lubczyku- zastosowanie


Październik 4th, 2013 utworzone przez: Aneta

Lubczyk jest dość znaną i popularną przyprawą w polskiej kuchni, mimo że wcale nie pochodzi z naszych stron. Ojczyzną lubczyku są tereny dzisiaj dość niebezpieczne – Afganistan i Irak, ale roślina sama w sobie niebezpieczna nie jest.

A wprost przeciwnie. Lubczyk znany był i stosowany już w starożytności jako lekarstwo na choroby związane z układem moczowym, oddechowym i trawiennym. Podobno stosowano go także jako afrodyzjak mający pobudzić sprawność seksualną. Co kto lubi.

Liść lubczyku w kuchni

Nas jednak najbardziej interesują kulinarne zastosowania lubczyku. Dziś używa się zarówno liści lubczyku jak i jego korzeni, choć głównie liści. Liście lubczyku charakteryzują się ostrym zapachem i gorzkawym smakiem i nieco przypominają zapach selera. Można je dodawać praktycznie do wszystkiego: liście lubczyku doskonale nadają się do mięs, zup, sosów, surówek, marynat, ale to nie wszystko. Suszone liście lubczyku są składnikiem wielu mieszanek warzywnych, w tym kostek rosołowych.

Co ważne i ciekawe, liść lubczyku ze względu na swój intensywny zapach i smak powinien być stosowany raczej w skromnych ilościach i powinnyśmy uważać, by nie przedobrzyć. Chyba, że dusimy lub gotujemy mdłe lub nieprzyjemne w zapachu warzywa jak kapusta.

Dla zainteresowanych napojami niewinnymi – lubczyk bywa używany jako aromat w likierach i wódkach.

Ogólnie można więc stwierdzić, że liście (i nie tylko) lubczyku są niezwykle użyteczne i warto je stosować w naszej kuchni.

Liść lubczyku czy raczej gąszcz lubczykowy

Lubczyk świeży

Tagi:
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje