Łopatka w sosie bolognese


Kwiecień 7th, 2013 utworzone przez: Aneta

Nazwa potrawy może nieco myląca, ale ogólnie zgadza się. Nie mając jakiegoś szczególnie błyskotliwego pomysłu na obiad wymyśliłam… coś. Kupiłam siedemdziesiąt deko łopatki bez kości a do tego wzięłam dwa słoiczki sosu bolognese z kawałkami warzyw. A jako, że mój mąż uwielbia wszelkie sosy połączone z makaronem, wzięłam do tego brązowe rury penne. Wyszedł fajny i zaskakująco smaczny sos, który z całym sercem mogę wszystkim polecić. Smaczny, a przede wszystkim SZYBKI obiad.

 

Przepis na łopatkę w sosie bolognese:

  • 70 deko łopatki bez kości
  • dwa słoiki sosu bolognese z kawałkami warzyw (ja wzięłam Łowicza, najlepszy)
  • makaron rurki penne

Łopatkę kroję na drobne kawałki i podsmażam na suchej patelni (tak jak do gulaszu).

pokrojona łopatka na patelni

Pokrojona łopatka na patelni

Gdy łopatka już się usmaży zdejmuję ją z patelni i wrzucam do garnka. Do tego samego garnka wlewam sos bolognese i mieszam. Podgrzewam kilka minut aż sos będzie gorący.

sos bolognese

Sos bolognese

W tym czasie (uważając by sos nie przywarł do dna, co jest niezwykle łatwo osiągalne) gotuję makaron penne wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron jest już ugotowany polewam go sosem bolognese, w którym są już kawałki łopatki. Być może nie każdemu może taki sos odpowiadać, bo łopatka nie jest miękka i rozpływająca się tylko sprężysta, ale to właśnie dlatego jest takie dobre. W sosie dodatkowo znajdują się kawałki warzyw, więc jest to naprawdę fajna rzecz. Polecam 🙂

łopatka w sosie bolognese

Łopatka w sosie bolognese

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby,Przystawki, przekąski i sosy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje