Łopatka w sosie z oliwkami


Maj 27th, 2013 utworzone przez: Aneta

Łopatka w sosie z oliwkami to ciekawa wariacja przepisu, który podłapałam pewnej niedzieli w programie Roberta Makłowicza. Istnieją jednakże dwie drobne różnice pomiędzy moim daniem, a pana Roberta.

Ja z braku mięsa jagnięcego wykorzystałam poczciwą łopatkę, zaś w przyprawach nie dodałam harissy z tych samych powodów. Jednakże cała reszta pozostała niezmienna i muszę przyznać, że tak ciekawej łopatki w sosie z oliwkami nie jadłam jeszcze nigdy.

Przepis na łopatkę w sosie z oliwkami:

  • 80 deko łopatki bez kości
  • zielone oliwki w słoiczku
  • jedna duża cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • kminek
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 100 ml octu winnego

Mięso z łopatki kroimy w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojone drobno mięso i zmielone ziarnka kolendry. Całość mieszamy i przysmażamy nieco.

Łopatka w sosie z oliwkami - pokrojone w drobne kawałki mięso

Łopatka na sos z oliwkami

Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Dusimy kilka minut. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i harissę (jeśli ktoś ma), wymieszać, podlać wodą i dusić 30 minut. Następnie dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz, oraz kilka ponakłuwamych widelcem oliwek. Dusimy kolejne 15 minut.

lopatka-w-sosie-z-oliwkami

Łopatka w sosie z oliwkami

Na koniec wlewamy odrobinę octu winnego i mieszamy. Podajemy z czym tam chcemy: ziemniakami, kaszą, ryżem, ale nam najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem 🙂

lopatka-z-oliwkami

Łopatka w sosie z oliwkami

Naprawdę polecam tą potrawę. Mimo braku harissy i zastąpieniu jagnięciny łopatką, potrawa jest naprawdę pyszna 🙂

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby,Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje