Majeranek


Październik 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Majeranek to chyba najbardziej popularna i niekwestionowana gwiazda wśród polskich przypraw. Chyba nie ma kuchni, w której nie używano by majeranku do wszelkich potraw.

Uprawa majeranku jest prosta, ale chyba nie zawsze opłacalna ponieważ sklepowy majeranek jest bardzo dobrej jakości i nie ma potrzeby uprawiania go we własnym ogródku.

Co ciekawe, majeranek pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale w dzisiejszych czasach dzikie jego skupiska można spotkać tylko i wyłącznie na pięknym Cyprze oraz w Turcji. Reszta świata zajmuje się już celową uprawą. I bardzo dobrze.

Jako przyprawa majeranek dodawany jest do różnorodnych potraw, zwłaszcza ciężkostrawnych, ponieważ łagodzi i ułatwia trawienie takich specjałów jak baraninka, czy gęś. Najlepiej sprawdza się w przemyśle spożywczym przy robieniu kiełbas.

Rozdrobniony majeranek dodany z umiarem sprawdza się bardzo dobrze w związku z innymi przyprawami jak tymianek, rozmaryn czy szałwia. Dodawany jest także do innych produktów przemysłu spożywczego jaki likiery (olejek z majeranku), aromatyzowane herbaty i ocet.

Majeranek to nie tylko kuchnia, to także właściwości lecznicze. Jak już wspomniałam wyżej, pomaga w trawieniu, ale także walczy z nieżytami żołądka, czy innymi chorobami układu trawiennego. Posiada właściwości inhalacyjne, dzięki czemu może pomóc przy chorobach górnych dróg oddechowych (świdrujący zapach pobudza nos a katar znika) a napar z majeranku działa uspokajająco. Napar można przygotować bardzo prosto- łyżkę stołową suszonego majeranku plus szklankę gorącej wody.

Sam fakt przyprawiania potraw majerankiem powoduje lepsze trawienie, ponieważ majeranek ma właściwości ściągające, zmniejsza i łagodzi fermentację w przewodzie pokarmowym i pobudza wydzielanie soków trawiennych.

W zasadzie same pozytywy, nic więc dziwnego, że majeranek to wciąż najpopularniejsza przyprawa na polskich stołach 🙂

krzak oregano

Krzak majeranku
(zdj. z www.gardenharvestsupply.com)

oregano

Majeranek
(zdj. z www.savoryspieceshop.com)

Tagi: ,
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje