Łopatka w sosie z oliwkami


Maj 27th, 2013 utworzone przez: Aneta
łopatka w sosie z oliwkami

Łopatka w sosie z oliwkami to ciekawa wariacja przepisu, który podłapałam pewnej niedzieli w programie Roberta Makłowicza. Istnieją jednakże dwie drobne różnice pomiędzy moim daniem, a pana Roberta. (więcej…)

Dorsz po węgiersku


Kwiecień 14th, 2013 utworzone przez: Aneta

Parę dni temu dostałam od mojej mamy dwa spore filety z dorsza i postanowiłam zrobić z nich potrawę, która zowie się dorszem po węgiersku. (więcej…)

Łopatka w sosie bolognese


Kwiecień 7th, 2013 utworzone przez: Aneta

Nazwa potrawy może nieco myląca, ale ogólnie zgadza się. Nie mając jakiegoś szczególnie błyskotliwego pomysłu na obiad wymyśliłam… coś. Kupiłam siedemdziesiąt deko łopatki bez kości a do tego wzięłam dwa słoiczki sosu bolognese z kawałkami warzyw. A jako, że mój mąż uwielbia wszelkie sosy połączone z makaronem, wzięłam do tego brązowe rury penne. Wyszedł fajny i zaskakująco smaczny sos, który z całym sercem mogę wszystkim polecić. Smaczny, a przede wszystkim SZYBKI obiad. (więcej…)

Surowe mięso w polskiej kuchni, czyli tatar na wybiegu


Marzec 11th, 2013 utworzone przez: Aneta
tatar z jajkiem

Pomimo tego, że w dawnych czasach  jednym z największych polskich przysmaków było właśnie surowe mięso (słynny tatar), dziś chyba nieco trudno go spotkać w restauracjach. Jeszcze trudniej namówić do jego spróbowania młode pokolenie, dla którego jedzenie surowego mięsa wydawać się może dzikim pomysłem. (więcej…)

Filet kurczaka po meksykańsku


Styczeń 17th, 2013 utworzone przez: Aneta

Któregoś dnia znalazłam ciekawy przepis na filet kurczaka po meksykańsku i postanowiłam go przyrządzić. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, za to filet kurczaka smakuje doskonale. (więcej…)

Naleśniki z farszem mięsnym


Styczeń 3rd, 2013 utworzone przez: Aneta

Oglądając jakiś czas temu „Podróże kulinarne” Roberta Makłowicza natknęłam się na fantastyczny i prosty przepis na pyszny obiad- naleśniki z farszem pieczarkowo- mięsnym. Nie było to jednak aż tak pospolite danie jak sobie wyobrażamy, więc postanowiłam je zrobić. (więcej…)

Filet z indyka z żurawiną


Grudzień 2nd, 2012 utworzone przez: Aneta

Pewnego pięknego dnia, gdy spacerowaliśmy po pięknej lubelskiej starówce zobaczyłam w ofercie jednej z restauracji filet z indyka z żurawiną i naszła mnie ochota na zjedzenie czegoś takiego na obiad. (więcej…)

Schab pieczony z fasolką szparagową


Listopad 5th, 2012 utworzone przez: Aneta

Schab pieczony z fasolką szparagową to główne danie, które zagościło w moim domu w ostatnią sobotę. Tego dnia mieliśmy gościć drobną część rodziny no i należało podać coś do jedzenia. Nie żeby miał być to jakiś wielki, wystawny obiad, ale pokazać się wypadało. (więcej…)

Tagi: W kategorii: Mięso, drób i ryby Komentarze: 1 komentarz »

Klopsiki z makaronem


Październik 31st, 2012 utworzone przez: Aneta

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś naprawdę pysznego na obiad a mianowicie klopsiki z makaronem. Klopsiki zazwyczaj podaje się z ziemniakami, ryżem czy kaszą, natomiast mnie wpadł do głowy pomysł, by przygotować je z makaronem właśnie. Mój mąż pomysł poparł a i ja sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. (więcej…)

Kotlety mielone z serkiem topionym


Październik 8th, 2012 utworzone przez: Aneta

Jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł, by usmażyć kotlety mielone, ale nie takie zwyczajne tylko z „wkładką”. Zazwyczaj używa się kawałka sera żółtego, ja jednak postanowiłam zrobić mielone z serkiem topionym w środku.

Oczywiście, wiadomą jest rzeczą, że kotlet mielony to, oprócz rosołu i schabowych, tradycyjne, narodowe polskie danie. I dobrze, bo kto nie lubi kotletów mielonych? 🙂 (więcej…)



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje