Naczynie Dewara, czyli skąd wziął się termos


Październik 9th, 2012 utworzone przez: Aneta

Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu był w sytuacji, kiedy musiał użyć termosu, czy to na wycieczce, czy w pracy. Termos jest jak koń, wszyscy wiedzą jak wygląda, ale czy zastanawialiście się, skąd tak właściwie pochodzi to sprytne i niezwykle przydatne urządzonko?

Pierwszy mechanizm, przypominający dzisiejszy termosik został użyty po raz pierwszy przez dwóch niezależnych od siebie i pewnie nie znających się wcale panów, prawdopodobnie pod koniec XIX wieku. Najpierw przez Jacquesa Arsene d’Arsonvala a jakiś czas później odrębnego odkrycia użyteczności termosu dokonał James Dewar. Początkowo przyjął formę szklanej tuby, niezwykle użytecznej w laboratoriach naukowych, w której trzymano niewielkie ilości skroplonych gazów. W tej postaci służył uczciwie celom naukowym.

Jak to zwykle w historii nauki bywa, zawsze znajdzie się ktoś, kto postanowi udoskonalić istniejące już urządzenie i tym kimś był Reinhold Burger, który wpadł na, słuszny zresztą pomysł, by szklaną tubę jakoś zabezpieczyć przed wszelkimi stłuczeniami. Użył do tego celu metalu i obudował termos, który od tej chwili mógł posłużyć szerszemu gronu społeczeństwa. W ten sposób termos znalazł swe miejsce w zwykłej domowej kuchni i zaczął służyć przechowywaniu gorących i zimnych potraw oraz napojów.

Jak każdy mniej więcej się orientuje, podstawową częścią tego naczynia jest szklany cylinder, zwany od nazwiska swego wynalazcy, naczyniem Dewara. Pierwszy cylinder miał, pokryte srebrnym lustrem, podwójne ścianki i otwór w swojej górnej części. Pomiędzy ściankami znajdowała się próżnia, z której wypompowywano powietrze, aby uzyskać idealną próżnię. Taka próżnia ułatwiała termosowi zadanie, gdyż uniemożliwiała jakiekolwiek przewodzenie termosu.

Początkowo budowany był ze szkła i powlekany sztucznym tworzywem dla zabezpieczenia szklanej tuby, jednakże dzisiaj mamy już do czynienia z termosem całkowicie metalowym, który co prawda charakteryzuje się gorszą jakością pracy niż szklany, ale na pewno jest bardziej wytrzymały i powoli wypiera z rynku swoich poprzedników. Termos szklany wciąż można jeszcze spotkać w laboratoriach, w których stosowany jest w takim samym zakresie jak metalowy. Jego pojemność jest dość szeroka, mieści się ona w granicach od 100 ml do nawet 100 litrów. W porównaniu z nimi domowy termos ma zazwyczaj pojemność od 1 do 2 litrów, ale zazwyczaj taka pojemność spokojnie wystarcza, chyba że mamy do czynienia z pułkiem wojska 🙂

Jeśli chodzi o sam wygląd, dziś zazwyczaj kojarzy się on nam z jednolitą, metalową tubą, powiedzmy sobie szczerze nieatrakcyjną. Nic bardziej mylnego. Poniższe zdjęcia świadczą o tym, jak przy odrobinie pomysłowości, kreatywności i zapału plastycznego można wykonać zabawny i ciekawie wyglądający termos 🙂

kolorowy termos

Termos dla dziecka

kolorowe termosy

Kolorowe termosy

pomarańczowe termosy

Pomarańczowe termosy z dziubkiem

zielony termos

Zielony termos

A tak nieco z innej beczki: jak Wam się podoba taka kolorystyka kuchni? Wg mnie twórca chyba nieco przesadził z natężeniem barw…

kuchnia w kolorach czarnym i czerwonym

Czarno-czerwona kuchnia

 

Tagi: ,
W kategorii: Kuchenny design
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje