Kuchenny savoir-vivre, czyli jak nakrywamy do stołu


Listopad 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Przygotowując stół na eleganckie przyjęcie gości, warto wiedzieć, jak należy to zrobić, aby wyglądało po europejsku, czyli elegancko. Wydawać by się mogło, że do tak prostej czynności jak nakrycie stołu nie potrzeba wiele filozofii, bo przecież ustawić talerze, miski i szklanki to każdy potrafi. No, jednak nie do końca.

Obiadowy savoir-vivre istnieje i jeśli chcemy dobrze wypaść na proszonym (przez nas) obiedzie, musimy poznać kilka sposobów, jak elegancko nakryć do stołu.

Po pierwsze: obrus

Zabierając się za nakrywanie stołu do eleganckiego obiadu najpierw musimy zastanowić się nad kwestią obrusa. Jest to najważniejszy element nakrycia stołu i absolutna podstawa. Wiadomo, że nie zawsze jesteśmy w stanie zrobić to idealnie, bo idealnie to jest tylko w niebie, ale parę podstawowych rzeczy musimy wiedzieć. Przede wszystkim, obrus musi być czysty i perfekcyjnie gładki oraz musi pasować do zastawy. Jeśli chcemy użyć wzorzystej zastawy stołowej, wówczas pamiętajmy, by obrus był gładki i jednobarwny. Wzory na talerzach oraz na obrusie nie najlepiej się zniosą a i będą wyglądały brzydko, a przecież nie o to nam chodzi. Jeśli zaś planujemy gładką zastawę, wówczas możemy sobie pozwolić na kolorowy obrus w desenie. Obrus powinien być także odpowiednio długi do naszego stołu, nie może być ani za krótki ani za długi. Z drugiej strony nikt nie wymaga od nas przesadzania i biegania z linijką po stole i mierzenia odpowiednich długości po wszystkich kantach. 😉 Ma być odpowiednio do naszych możliwości.

Po drugie: sztućce

Sztućce to kolejny element zastawy, który powinien mieć swoje odpowiednie miejsce przy nakrywaniu stołu. Jego wzór także ma tutaj wiele do powiedzenia, starajmy się wybrać taki, aby jak najlepiej pasował do naszego zestawu do nakrycia stołu. Jak układamy sztućce? Przede wszystkim po obu stronach talerza płaskiego. Widelec po lewej stronie, nóż i łyżka do zupy po prawej. Na płaskim talerzu układamy talerz deserowy a na nim z kolei talerz głęboki lub tzw. bulionówkę. Przy prawym górnym rogu nakrycia ustawiamy szklankę lub kieliszki. U góry nakrycia pasuje zaś łyżeczka do ewentualnego deseru.

Parę słów należy umieścić na temat serwetek, które również biorą udział w eleganckim  nakryciu stołu. Będąc na przeróżnych uroczystościach czy imprezach okolicznościowych na pewno zwróciliście uwagę na to jak kładzione są serwetki. Można je złożyć w trójkąt i położyć po lewej lub prawej stronie nakrycia, za sztućcami. Ewentualnie można położyć serwetkę po prawej stronie a na niej ułożyć wszystkie potrzebne sztućce (ja tak robię), zwłaszcza gdy nie ma ich zbyt dużo, lub położyć zwiniętą albo ciekawie złożoną na talerzu. Opcje do wyboru. Pamiętajmy jednak, by serwetki także współgrały z ogólnym wyglądem nakrytego stołu.

Jeśli przygotowujemy obiad wykwintny i zależy nam by pokazać się z jak najlepszej strony, musimy pamiętać o następującym ułożeniu sztućców: nakrywając stół najdalej od nakrycia kładziemy te sztućce, które będą używane jako pierwsze. Z prawej strony nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo- deserowy, łyżka do zupy i nóż stołowy. Po lewej stronie nakrycia powinny się znaleźć widelec do zakąsek i widelec do dania głównego. Jeśli mamy w planach rybkę, wówczas zamiast sztućców połóżmy przy nakryciu specjalne sztućce do ryb (jeśli oczywiście takimi dysponujemy).

Po trzecie: obycie towarzyskie przy stole

Tutaj większość zasad może niekiedy przechodzić w lekką przesadę i wiadomo, że nie każdy musi się do nich zastosować w codziennym życiu, jednak gdy już znajdziemy się w eleganckim towarzystwie warto wiedzieć parę rzeczy. Przede wszystkim, gdy rozpoczynamy biesiadę wypada poczekać aż najpierw usiądzie najważniejszy gość i gospodarz a dopiero potem reszta gości. Przy wznoszeniu toastów nie powinno się stukać kieliszkami, ale uchylić je w kierunku danej osoby. Pierwszeństwo dotknięcia sztućców przypada kobiecie i choćby mężczyzna był głodny jak wilk, musi poczekać aż zrobi to dama. Gdy przy posiłku towarzyszy nam pieczywo pod tytułem bułka, nie wypada jej gryźć (przy tych napompowanych trzeba by mieć szczękę jak krokodyl), należy natomiast odrywać małe kawałeczki ciasta. Nawiasem mówiąc, jedzenie bułki w ten sposób może spowodować, że chyba nigdy się nią nie najemy… 😉

Częstym błędem popełnianym na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych (sama go popełniam) jest sygnalizowanie zakończenia posiłku. Myślę, że wiele osób po zjedzeniu zupy zostawia łyżkę w bulionówce i potem denerwuje się gdy kelner jej nie chce zabrać a wszyscy wokół mają już czyste talerze. Owszem, kelner nie zabiera bo myśli, że przerwaliśmy jedzenie, ale go nie skończyliśmy. Koniec jedzenia zupy sygnalizuje łyżka odłożona na talerz a nie w miskę. Sama muszę to zapamiętać…

Jeśli chodzi zaś o dodatkowe dekoracje stołu tu powinniśmy pamiętać, by stawiając na stole eleganckie dodatki nie przesadzić z ich ilością, bo nie one są tu najważniejsze a mogą tylko przeszkadzać i zepsuć zamierzony efekt.

Jak widać, powyższe przykłady nakrycia stołu mogą wydawać się nieco śmieszne, ale prawda jest taka, że niekiedy okazują się całkiem przydatne i pomocne. Jeśli więc planujemy naprawdę wypasione przyjęcie i spodziewamy się gości reprezentujących wysoką klasę, warto niektóre z tych dziwacznych pomysłów zapamiętać. Mogą uratować nam życie a na pewno reputację 😉

biało różowe nakrycie stołu

Ja osobiście nie lubię różowego koloru aczkolwiek ta zastawa prezentuje się ciekawie.

szara zastawa stołowa

Szara zastawa stołowa
(str www.miraclecorps.com)

A to mój faworyt. Ta zastawa i cały wystrój są niezwykle nowoczesne. Ogólnie kolor szary z lekką domieszka białego kojarzą się z elegancją i klasyką. Mnie dodatkowo urzekają te piękne lampioniki. Co o tym myślicie?

biała zastawa stołowa

Biała zastawa stołowa
(zdj. www.themarqueebusiness.com)

A jak Wam się podoba ta biała zastawa?

Tagi: ,
W kategorii: Kuchenny savoire- vivre,Kulinarne imprezy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje