Naleśniki z farszem mięsnym


Styczeń 3rd, 2013 utworzone przez: Aneta

Oglądając jakiś czas temu „Podróże kulinarne” Roberta Makłowicza natknęłam się na fantastyczny i prosty przepis na pyszny obiad- naleśniki z farszem pieczarkowo- mięsnym. Nie było to jednak aż tak pospolite danie jak sobie wyobrażamy, więc postanowiłam je zrobić.

Naleśniki z farszem mięsnym wyszły rewelacyjnie, ja jednakże zrobiłam nieco inaczej, bo nie dałam bułkowej panierki, w której pan Robert obtaczał naleśniki. Zrobiłam bez, z ciekawości. Wyszły świetnie. Oto przepis:

Przepis na naleśniki z mięsem:

Składniki na naleśniki:

  • litr mleka
  • jajko
  • mąka
  • słonina
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Składniki na farsz:

  • pół kilo łopatki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • kilka pieczarek

Naleśniki smażymy tak jak zwykle. Mięso natomiast kroimy na kawałki i obsmażamy na patelni na oleju. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Solimy do smaku. Gdy wszystko się już usmaży, odstawiamy do wystygnięcia. Nie musi być zimne, ale grunt, żeby nie parzyło.

mięso i pieczarki na farsz

Mięso i pieczarki na farsz

Gdy już farsz wystygnie, siekamy nożem na drobnicę. Następnie nakładamy odrobinę farszu na naleśnika i zwijamy w ten sposób:

nalesniki-z-miesem-zwijanie

Naleśniki z mięsem- zwijanie

nalesniki-z-miesem-zwijanie-2

Naleśnik z mięsem- zwijanie

Pan Makłowicz w tym momencie dodatkowo obtoczył naleśniki w jajku i bułce tartej, ale ja postanowiłam od razu wrzucić na olej. Spróbujcie sami, jest naprawdę pyszne, choć na drugi raz spróbuję zrobić naleśniki dokładnie według przepisu 🙂 Mam nadzieję, że spodoba się Wam nieco przerobiony przepis 🙂

nalesniki-z-miesem-na-talerzu-2

Naleśniki z mięsem na talerzu

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Kulinarne imprezy,Mięso, drób i ryby,Z mąki i nabiału
Komentarze: komentarze 3 »

3 odpowiedzi na “Naleśniki z farszem mięsnym”

  1. Andrzej napisał(a):

    Dokładnie tak – słoninkę nadziewamy na widelec i smarujemy nią patelnię (czasem pięknie skwierczy jak patelnia dobrze rozgrzana) przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię 🙂

  2. studio-mody napisał(a):

    ale słonina do składu ciasta w naleśnikach? jak mam to zrobić rozpuścić? no bo nie napisałaś:) i nie wiem:) a tak smacznie to wygląda

    • Aneta napisał(a):

      Kawałkiem słoniny smarujemy patelnię, by smażąc, naleśnik nie przywarł. Niv do ciasta nie dodajemy 🙂 a jak nie mamy słoniny to można do ciasta nalesnikowego wlać odrobiny oleju i wymieszać. Też działa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje