Nalewka jarzębinówka


Czerwiec 5th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pierwszym podstawowym problemem z produkcją nalewki jarzębinówki jest konieczność czekania na owoce jarzębiny, ale jako, że jesień już w sumie bliżej niż dalej, to poczekać warto. 🙂 Zwłaszcza, że podobno zbiór owoców jarzębiny musi nastąpić tuż po pierwszych przymrozkach.

  Jeśli  nie posiadamy takich owoców, możemy wykorzystać świeże, trzymane w zamrażalniku przez 12 godzin. Co ciekawe, niektóre staropolskie przepisy podają, że aby alkohol lepiej i szybciej przeniknął do owoców jarzębiny, najpierw trzeba je podpiec w piekarniku. To spowoduje ich zmiękczenie.

W sumie sama jeszcze nigdy nie piłam nalewki na jarzębinach i muszę przyznać, że byłoby to ciekawe doświadczenie… 🙂

Przepis na nalewkę jarzębinówkę:

  • 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody
  • 100 ml koniaku
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 30 deko owoców jarzębiny
  • 1/2 litra spirytusu

Owoce jarzębiny zalewamy miodem i alkoholem i odstawiamy na 2 miesiące. Potem zlewamy nalew, owoce rozgniatamy a otrzymany sok dodajemy do nalewu. Czekamy 24 godziny, przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Zostawiamy na 4 do 5 miesięcy.

Owoce jarzębiny w szklance

Owoce jarzębiny (zdj. z www.torange.us)

 

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje