Nalewka kminkówka – przepis


Czerwiec 25th, 2013 utworzone przez: Aneta

Jak powszechnie wiadomo, nalewkę można zrobić absolutnie na wszystkim, włącznie z przyprawami i ziołami. Tym razem główną rolę będzie grać kminek.

Przyznam, że nigdy nie próbowałam nalewki kminkówki, ale słyszałam, że jest dobra i warto ją zrobić. Kminek w swojej kuchni posiada chyba każdy, z przegotowaną wodą też nie powinno być problemu. Podaję zatem przepis:

Nalewka kminkówka – składniki i przepis:

  • 10 deko kminku
  • 1/4 l przegotowanej, ostudzonej wody,
  • skórka z ćwiartki pomarańczy
  • 30 deko cukru
  • 10 deko kminku

W pierwszej kolejności rozgniatamy nasiona kminku. Następnie zalewamy je wodą wymieszaną ze spirytusem i dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowany wywar odstawiamy na 2 miesiące. Po upływie tego czasu dodajemy cukier do roztworu. Odstawiamy na jakieś dwa tygodnie. Następnie przecedzamy nalewkę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 2 miesiące. 🙂

kminek z którego powstanie nalewka kminkówka

Kminek w słoiku
(zdj. z www.squidoo.com)

 

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje