Nalewka korzenna z karmelem


Czerwiec 12th, 2013 utworzone przez: Aneta

Nalewka korzenna z karmelem- już sama nazwa wskazuje, że będzie to coś smacznego, a na pewno fajnego 🙂 Korzenna z karmelem jest jedną z tych nalewek, przy której trzeba się trochę narobić, ale efekty są.

Przygotowanie nalewki nie jest może jakoś szczególnie trudne, ale wymaga nieco poświęcenia i czasu w kuchni. Ale dla chcącego nic trudnego. Podobno… 😉

Przepis na nalewkę korzenną z karmelem:

  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki (jak kto chce, nie jest wymagane)
  • 4-5 nasion kardamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 litra wódki
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 gałki muszkatołowej

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce, kardamon i ziele rozbijamy tłuczkiem, ale lekko.Kolendrę, kminek i kozieradkę musimy podprażyć na patelni, zaś cukier zrumienić na ciemny karmel, zalać wodą i rozpuścić skubańca. Następnie dodajemy korzenie i zalewamy alkoholem po czym odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzamy, przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek. I teoretycznie nalewka jest gotowa do spożycia, ale jeśli damy jej trochę więcej czasu będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Co kto woli 🙂

nalewka korzenna z karmelem w całej okazałości

Nalewka korzenna z karmelem w butelce
(zdj. z www.drink.seriouseat.com)

 

Tagi: ,
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje