Nalewka na gruszkach- przepis


Lipiec 19th, 2013 utworzone przez: Aneta

Nalewka na gruszkach jest prosta w przygotowaniu, ale żeby ją degustować, trzeba czekać na skubańca niemal pół roku. Dla niektórych to może być spore utrudnienie, ale prawdziwi koneserzy i wielbiciele mogą czekać nawet rok 🙂

Żeby przygotować dobrą nalewkę na gruszkach trzeba (niestety) uważać, by wybrać dobre owoce. Twarde, niedojrzałe, lub po prostu zagraniczne owoce nie nadają się zbytnio do dobrej nalewki. Owszem, można niby przygotować nalewkę na takich gruszkach, dajmy na to z Hiszpanii czy innego kraju, ale musimy liczyć się z tym, że taka nalewka będzie potrzebować dużej ilości cukru. Może to zabrzmi nieco zbyt patriotycznie, ale podobno najlepsze są nasze, polskie owoce. Polskie gruszki są dostatecznie słodkie i dobre i przygotowując nalewkę nie trzeba walić do niej zbyt wiele cukru. Warto to przemyśleć. Oto przepis:

Nalewka na gruszkach:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 litr wódki

Spis produktów potrzebnych do przygotowania, jak widać, niewielki. Na samym wstępnie z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w ósemki. Zalewamy wódką i odstawiamy na 3 miesiące. Po upływie tego czasu zlewamy powstały płyn, filtrujemy i rozlewamy do butelek. I czekamy… 5- 6 miesięcy 🙂

nalewka na gruszkach

Nalewka na gruszkach
(zdj. z www.everyonesanoriginal.com)

 

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje