Nalewka na orzechach domowej roboty


Maj 16th, 2013 utworzone przez: Aneta

Wprawdzie produkcją domowych nalewek (zwłaszcza tych owocowych) należy się zająć dopiero bliżej jesieni, to jednak już teraz można śmiało pokazać parę dobrych przepisów. Dlaczego lepiej teraz nie robić nalewek?

Ponieważ aby zrobić dobrą owocową, domową  nalewkę należy czekać na polskie owoce. Można niby uprzeć się i przystąpić do produkcji teraz, ale istnieje duże ryzyko, że nam nalewka zwyczajnie nie wyjdzie. Aktualne owoce są pochodzenia najczęściej zachodnioeuropejskiego, są zrywane jeszcze niedojrzałe i gazowane, by utrzymać świeżość, nie liczmy zatem na to, że taka nalewka nam wyjdzie. Będzie cierpka i orobimy się tylko jak dziki osioł a rezultatu nie osiągniemy.

Można jednak tu i teraz podać kilka dobrych przepisów na niektóre nalewki, czekając jednocześnie na najlepsze, polskie owoce. Jedno drugiemu nie przeszkadza… 😉

Przepis na domowej roboty nalewkę na orzechach:

  • 10 niedojrzałych orzechów włoskich (w łupinach)
  • 10 deko cukru
  • 1 litr spirytusu

Orzechy należy pokroić na pół, zalać alkoholem i odstawić na jakiś miesiąc. Po upływie tego czasu trzeba zlać i przefiltrować nalew (fachowa nazwa). Orzechy zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie, by cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy je odcedzić, powstały płyn przefiltrować i dodać do nalewu. I teraz potrzeba sporo cierpliwości, ponieważ nalewkę należy odstawić na jakieś 6 miesięcy…

Nalewka na orzechach charakteryzuje się gorzkim posmakiem, silnym orzechowym zapachu i należy do tych raczej mocniejszych. Jest to staropolski podobno przepis, w niektórych jego odmianach do nalewki na orzechach dodaje się jeszcze goździki, migdały, imbir i cynamon. Czasem też tatarak lub dzięgiel. Aby zmniejszyć gorzkawy smak można dodać cukru, zaś moc nalewki można osłabić nieco wodą. Co kto lubi.

nalewka-na-orzechach

Nalewka na orzechach
(zdj. z www.pinterest.com)

Zachęcam do próbowania i oceny 🙂

Tagi:
W kategorii: Alkohole
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Nalewka na orzechach domowej roboty”

  1. Neurolog Ursus napisał(a):

    Ja właśnie odpalam moją maszynerię i spróbujemy co z tego wyjdzie. Połączenie orzechów z alkoholem może być ciekawe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje