Nalewka ze śliwek węgierek


Maj 22nd, 2013 utworzone przez: Aneta

Nalewka ze śliwek węgierek to prosty i smaczny napój niewinny, choć z tą niewinnością to może nie do końca, bowiem składniki topi się nie tylko w wódce, ale także i w spirytusie, a z tym jak wiadomo uważać trzeba… Przepis jednak podać nie zaszkodzi, a jest to nawet wskazane.

Z owocowymi nalewkami należy uważać, bowiem nie wszystkie aktualnie dostępne na rynku owoce nadają się. Żeby zrobić dobrą nalewkę, bez cierpkiego smaku, należy wykorzystać do niej polskie owoce, które zazwyczaj pojawiają się na jesieni, tudzież późnym latem. Można niby wykorzystać zagraniczne owoce, ale nie będą one tak słodkie i dobre i nalewka może nam zwyczajnie nie wyjść. Jak już wspomniałam w jednym z poprzednich artykułów, będziemy zmuszeni dodawać tony cukru, narobimy się jak dziki osioł a pożądanego rezultatu nie osiągniemy. Co może nie być miłe.

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek:

  • kilogram dojrzałych śliwek węgierek
  • pół litra spirytusu
  • pół litra wódki
  • 30 deko cukru

Śliwki kroimy na połowy i pozbywamy się pestek. Następnie zalewamy je wódką w parze ze spirytusem i odstawiamy na 4 do 5 tygodni. Po upływie tego czasu dodajemy cukier i odstawiamy na kolejne 3 do 4 tygodni. Potem zlewamy płyn, przefiltrowujemy i odstawiamy na 3 miesiące. A potem co kto lubi… 🙂

nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka ze śliwek węgierek
(zdj. z www.easteuropeanfood.about.com)

 

Tagi: ,
W kategorii: Alkohole
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje