Niezwykłe właściwości zwykłej cytryny


Grudzień 18th, 2012 utworzone przez: Aneta

Cytryna, mimo swej powszechności na polskich stołach, swe pochodzenie zawdzięcza Chinom, z których przybyła do Europy w czasach średniowiecza. Co ciekawe, roślina cytryny powstała prawdopodobnie z połączenia limy i cytrona, co dowodzi, że krzyżowanie roślin nie jest wyłącznie domeną naszych czasów 😉

Interesujące w życiorysie cytryny może być także to, iż obecnie nie da rady jej spotkać rosnącej dziko w macierzystych Chinach. Mało tego, prawdopodobnie nikt tam jej już nawet nie hoduje.

Cytryna jako owoc posiada wiele właściwości, przede wszystkim zdrowotnych. Jak wszyscy wiedzą, jest bogatym źródłem witaminy C (choć podobno więcej ma natka pietruszki). Cytryna to także witamina B1 oraz kwas cytrynowy, które również mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Kwas cytrynowy dobrze wpływa na procesy trawienne oraz walkę z pasożytami w jelitach. Picie ciepłej wody z wyciśniętym sokiem cytrynowym pomaga regulować pracę jelit, oraz stymuluje wydzielania żółci. Brzmi to może trochę mało smacznie, ale za to działa!

Cytryna, dzięki dużej ilości witaminy C, może  grać główną rolę w utrzymaniu zdrowia zwłaszcza w okresie przeziębień i chorób. Witamina C zawarta w cytrynie, wpływa na odporność, a jeśli już jesteśmy chorzy, przyspiesza proces zdrowienia i wzmacnia organizm. Sok z cytryny warto także pić i płukać nim gardło ze względu na właściwości bakteriobójcze, niezwykle pomocne w walce z infekcją.

Cytryna może być także stosowana na skórę, bo dzięki swym właściwościom antyseptycznym wpływa pozytywnie na jej wygląd i stan. Przyspiesza gojenie ran i siniaków, sprzyja szybszej krzepliwości krwi, oraz opóźnia powstawanie zmarszczek, których chyba nikt z nas nie kocha.

Spożywanie cytryny ma także pozytywny aspekt dla naszych żył, które zachowując zdrowie i elastyczność, nie poczęstują nas miażdżycą czy udarem, zaś obecność w cytrynie potasu sprzyja unikaniu nadciśnienia.

Osoby borykające się z problemem nadwagi także powinny zwrócić uwagę na cytrynę. Owoc ten (lub warzywo) zawiera sporo pektyn, które doskonale hamują apetyt i pomagają w walce z niechcianym tłuszczykiem dzięki właściwościom oczyszczającym. Same zalety.

W samej kuchni sok z cytryny najlepiej nadaje się do skropienia ryb, sałatek czy owoców morza, niwelując nieprzyjemny zapach. Sama osobiście do dziś pamiętam cudnego pieczonego nad ogniskiem pstrąga w miejscowości Terka w Bieszczadach. Mięso ryby mięciusieńkie i delikatne jak pupa niemowlaka, a smak ryby skropionej sokiem z cytryny nieziemski. Takich rzeczy się nie zapomina.

A ile właściwie powinniśmy jeść tych cytryn, aby wyglądać pięknie i zdrowo? Wiadomo, że wagon to raczej nie będzie, ani nawet wiadro, ale owoc dziennie podobno jak najbardziej 🙂

Zatem carry on, jak to mówią, czyli do dzieła!

cytryny

Cytryny

 

Tagi:
W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Niezwykłe właściwości zwykłej cytryny”

  1. RavMedic napisał(a):

    Cytrynka dobra na szystko, chociaż jako źródło witaminy C faktycznie nie zachwyca bo ma jej mało. Ludzie kojarzą kwaśny smak z kwaśnym smakiem witaminy C w tabletce stąd zapewne przekonanie, że jest w nią bogata. Jednak nie ulega wątpliwości, że w kuchni jest niezastąpiona. podkreśla smaki, wyostrza je i jest oczywiście doskonałym dodatkiem do herbatki.
    Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje