Oregano-zastosowanie


Październik 4th, 2013 utworzone przez: Aneta

Przyprawa o wdzięcznej nazwie oregano od zawsze kojarzyła mi się z amerykańskim stanem Oregon. Nie wiem, czemu, bo roślinka ta nie ma nic wspólnego z amerykańskim krajem. Jej pochodzenie to środkowo wschodnia Azja, choć dzisiaj ta bylinka uprawiana jest także w Europie, zachodniej Azji i na północnych terenach Afryki a nawet w całej Polsce. Amerykę przyprawa omija chyba szerokim łukiem.

Właściwości  i przeznaczenie oregano

Oregano ma szereg właściwości leczniczych, z których wymienić można działanie moczopędne, wiatropędne (choć tego może nie każdy chce), działa przeciwskurczowo, wykrztuśnie. Pomaga w odtruwaniu a herbata zaparzona z oregano podobno skutecznie łagodzi kaszel.

W kuchni służy równie radośnie. doskonale komponuje się z innymi przyprawami, a samo zresztą jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Liście tej rośliny mają charakterystyczny cierpki smak i dodaje się je do dań warzywnych, wieprzowiny, ryb, pasztetów, cielęciny a także jako dodatek do pizzy czy spaghetti.Można je użyć także do zup.

Z ciekawostek dotyczących oregano można jeszcze odnotować to, że w epoce średniowiecza przyprawa używana była do odstraszania złych mocy, a także używana jako herbata lub zastępowała tytoń.

oreganoswieze

Oregano świeże

Tagi:
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje