Pieczone udka kurczaka


Sierpień 29th, 2012 utworzone przez: Aneta

Witam serdecznie,
Dziś podam przepis na moje osobiście ulubione danie, które staram się jeść kiedy tylko mam okazję, zwłaszcza na wakacyjnych wyjazdach, czyli przepyszne pieczone udka z kurczaka (zwanego przez nas pieszczotliwie cipciakiem- od cip, cip, cip). Przepis zasadniczo jest prosty jak budowa cepa, każdy może je zrobić, a odpowiednio doprawione  i upieczone udka są jedną z najsmaczniejszych potraw w polskiej kuchni i potrafią odwdzięczyć się niebiańskim zapachem i smakiem.

Osobiście muszę stwierdzić, iż niezwykle mocno zależało mi na nauczeniu się przyrządzania właśnie  pieczonych kurzych udek, ponieważ nie mogłam wyobrazić sobie sytuacji, kiedy, odcięta od domowego ogniska (wyjście za mąż), zostałabym pozbawiona tej przepysznej potrawy, a jeździć specjalnie do mamy na pieczone udka byłoby trochę głupio. Zwłaszcza, że przygotowanie udek nie jest żadną filozofią. Zatem, jak to mówią w eleganckim świecie: Carry on! Czyli, do dzieła!

Pieczone udka z kurczaka:
– dwa opakowania podudzi z kurczaka (ja kupuję w Lidlu i mam 4 udka w jednym pudełku)
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz ( jak kto woli)
– przyprawa do kurczaka po staropolsku
-worki do pieczenia 35×40 cm

Udka wyjmujemy z opakowań, myjemy. Na talerzu rozlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy z łyżeczkę ziół prowansalskich (może być nieco więcej) i mieszamy razem. Udka obtaczamy w tej mieszance, solimy nieco, pieprzymy. Można także oprószyć je lekko staropolską przyprawą (mój mąż tak zrobił) i odkładamy elegancko na desce na godzinę, żeby ładnie nasiąkły. Radzę godzinę, bo ja zrobiłam pół i nie zdążyły wsiąknąć do środka mięsa.
Gdy już nasiąkną, włożyć je do worka do pieczenia, worek zawiązać dołączonym klipsikiem tak żeby zrobiła się buła powietrza. Nakłuć w trzech miejscach, aby para odchodziła, położyć na blasze i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Ja nastawiam na 190 stopni. Piec 45 minut, ale ja zawsze dodaję z 10 minut dłużej.
Pragnę mocno podkreślić, iż NIE DODAJEMY ŻADNEGO TŁUSZCZU. Przyprawiony kurczak idzie do worka bez niczego. Można ewentualnie dodać do worka odrobiny wody lub bulionu, wtedy kurczaczek będzie bardziej soczysty.
Udka podajemy z ziemniaczkami i surówką, czy czym kto chce.

SMACZNEGO!!!!

 

Pieczone podudzia z kurczaka w ziołąch prowansalskich z surówką.

Pieczone udka z kurczaka

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje