Pieczone żeberka


Wrzesień 5th, 2012 utworzone przez: Aneta

Pieczone żeberka są jedną z częstych potraw w moim rodzinnym domu. Nie przepadałam za nimi zbytnio, ale sama ostatnio poczułam na nie chęć. Kłopot polegał na tym, że trzeba było zrobić je samemu, własnymi rękami i we własnej kuchni. Postanowiłam zrobić na obiad kilka żeberek, ale tak by nie trzeba było dodawać zbytnio za wiele tłuszczu, bo jak wiadomo tłuszcz należy ograniczać.

Najlepszy sposobem okazało się upieczenie żeberek w worku do pieczenia. Jest to prosty sposób, nie wymagający wielu poświęceń i działań. Jego bardzo dużym atutem est fakt, iż pieczenie w worku nie wymaga dodatku tłuszczu, co oznacza, że potrawa jest zdrowsza niż gdyby przygotowywać ją w wytłuszczonej brytfannie. Wystarczy kupić worki, przygotować mięso żeberek i mieć dobrze działający piekarnik :). Można także piec w miniaturowym piekarniczku (takim przenośnym), ale ja tego nie polecam, gdyż jest on za mały na większą ilość mięsa. Najlepszy jest jednak nieśmiertelny piekarnik.

Oto przepis:

  • kilo mięsa z żeberek
  • przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, może być tymianek)
  • worki do pieczenia

Żeberka dzielimy na kawałki [ich ilość zależy od naszych chęci i możliwości apetytu 🙂 ], solimy, pieprzymy i nacieramy ziołami i majerankiem. Odstawiamy na pół godziny, aby przyprawy się „przegryzły”.

Mięso na żeberka

 

Gdy przyprawy się połączą wkładamy żeberka do worka pieczeniowego, zamykamy tak, by zrobiła się buła powietrza i zawiązujemy dołączonym plastikowym klipsem. Następnie nakłuwamy worek w trzech miejscach, aby powietrze mogło uchodzić i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy półtorej godziny, albo i lepiej, trzeba obserwować.

Mięso na żeberka

Żeberka

I gotowe!

SMACZNEGO!!

Żeberka pieczone w worku

Pieczone żeberka

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje