Pieczony dorsz z warzywami


Lipiec 7th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pieczony dorsz z warzywami to pomysł na obiad, który zakwitł we mnie pewnego dnia, ot tak po prostu. Uznałam, że już dawno nie jedliśmy żadnej dobrej ryby a i tusze dorsza w sklepie wyglądały zachęcająco, więc postanowiliśmy wziąć.

Przyznaję bez bicia, że warzywa są mrożone, z torebki, ale są tak dobre, że bardzo często ich używam. Strasznie smakują mi brokuły. Potrawa wyszła naprawdę dobra, rybka upiekła się idealnie, mięso dorsza jest niezwykle delikatne i jak dla mnie, to chyba najsmaczniejsza ryba. Dorsz rules!!!! 🙂 Oto przepis:

Przepis na pieczonego dorsza z warzywami:

  • 2 średniej wielkości tusze z dorsza (wyniosły nas ok. 14 zł)
  • warzywa na patelnię (2 opakowania)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Dorsza należy najpierw rozmrozić. Jak już skubaniec zmięknie, oczyszczamy z łusek, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawami. Niech trochę odczeka, żeby wszystko wsiąkło. W tym czasie możemy nastawić piekarnik na 200 st.

dorsz na desce

Dorsz na desce

Następnie wkładamy rybkę do naczynia żaroodpornego i obkładamy warzywami. Tu może pojawić się drobny problem: ponieważ warzywa są zazwyczaj mocno zmrożone, radziłabym nieco z nimi odczekać, ponieważ zimne naczynie po włożeniu do piekarnika może zwyczajnie pęknąć, co nie jest miłe.

dorsz w warzywach

Dorsz w warzywach

Gdy warzywa przywykną już do ogólnej temperatury, wstawiamy naczynie z dorszem do piekarnika i pieczemy godzinę czasu. Ja przynajmniej piekłam tyle i ryba wyszła wspaniale. Mięso nie było suche, ani nic się nie przypaliło. Wszystko pieczone, podkreślam BEZ TŁUSZCZU. Nie dałam ani grama tłuszczu. Naprawdę polecam wypróbować. Ryba jest doskonała.

pieczony dorsz z warzywami

Pieczony dorsz z warzywami

Smacznego! 🙂 Piszcie, jak Wam smakuje taka rybka? A może wolicie co innego niż dorsza? Jakie macie swoje ulubione ryby? Czekam na opinie i komentarze.

 

 

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje