Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną


Wrzesień 28th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną to nasza lekka wariacja na temat tego dania przygotowanego przez Karola Okrasę.  Jedyna różnica, jaką wprowadziliśmy to kompletny brak miodu w potrawie (którego oboje nie znosimy), oraz to, że zamiast całego kurczaka użyliśmy udek.

Kurczak z ziołami prowansalskimi wyszedł świetnie, choć ja sama nie jestem do końca przekonana co do cytryny. Niby fajna, niby zdrowa, ale jakoś tak mi dziwnie nie pasowała do przepisu. Być może dlatego, że nie lubię za bardzo tego warzywa (a może owocu?) Zrobiliśmy jednak tego pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytryną z czystej ciekawości, co nam wyjdzie. Danie okazało się zaskakująco dobre. Oto przepis:

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną:

  • osiem udek kurczaka (właśnie udka, a nie podudzia, które zazwyczaj wszyscy kojarzą)
  • 3 cytryny
  • tymianek
  • 400 g marchwi
  • 400 g pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 główki czosnku
  • 500 g sałaty
  • 2 jogurty naturalne
  • sól, biały mielony pieprz
  • 5 g ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy

Udka z kurczaka myjemy. Cytryny nacinamy nożem w poprzek i parzymy gorącą wodą. Bierzemy kilka ząbków czosnku, siekamy je i na tarce ścieramy skórkę z cytryn. Posiekany czosnek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie mieszamy z niewielką ilością oleju.

marynata-cytrynowo-czosnowo-ziolowa

Marynata cytrynowo-czosnkowo-ziołowa

W tej marynacie obtaczamy kawałki kurczaka i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

kurczak-w-marynacie

Kurczak w marynacie

Po tym czasie smażymy udka z kurczaka na patelni na rozgrzanym oleju.

kurczak-w-marynacie-na-patelni

Kurczak w marynacie na patelni

W tym czasie kroimy marchew i pietruszkę na kawałki w poprzek, doprawiamy tymiankiem i wkładamy do żaroodpornego naczynia, cebulę kroimy na ćwiartki i dodajemy ją do warzyw. Bierzemy całą główkę czosnku, kroimy na pół i także dodajemy do warzyw.  Podpieczone udka z kurczaka kładziemy na warzywach, polewamy odrobiną wody i olejem. Zamykamy naczynie przykrywką i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45- 60 minut.

podsmazony-kurczak-na-warzywach

Podsmażony kurczak na warzywach

kurczak-w-piekarniku

Kurczak w piekarniku

Tutaj wprawdzie pan Okrasa zaleca aby wyjąć kurczaka na 10 minut przed końcem pieczenia i polać go dodatkowo olejem i dołożyć mu cząstki cytryn i następnie dopiec jeszcze 10 minut, ale my tego nie zrobiliśmy.

Do tak pysznego kurczaczka przydałaby się jeszcze dobra zieleninka: bierzemy dwa jogurty naturalne i przelewamy je do miski, dodajemy posiekany i roztarty ząbek czosnku, trochę soli, białego pieprzu i odrobiny oleju oraz sok z wyciśniętych cytryn (Okrasa proponuje jeszcze 2 łyżeczki miodu, ale my go nie jemy) i wymieszać.

sos-jogurtowy-niewymieszany

Sos jogurtowy-składniki

Sałatę umyć, poszarpać na mniejsze kawałki i zalać sosem jogurtowym.

salata-maslowa-z-sosem

Sałata masłowa z sosem jogurtowym

I gotowe! Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną 🙂

pieczony-kurczak

Pieczony kurczak

Jedna tylko drobna uwaga: gdy upiekliśmy kurczaka i wyjęliśmy z naczynia okazało się, że obkładające go warzywa są… twarde. Pomimo pieczenia w piekarniku przez ponad godzinę. Nie wiemy, szczerze mówiąc, czemu warzywa wyszły wciąż twarde. Ale nie zmienia to jednak faktu, że sam pieczony kurczak wyszedł świetnie. Smak cytryn, obecny z każdym kęsem, był naprawdę intensywny i bardzo ciekawy. Naprawdę polecamy ten przepis 🙂

kurczak-salata-ryz-marchewka

Kurczak z sałatą, ryżem i marchewką

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną”

  1. Neurolog Ursynów napisał(a):

    Można dodać do tego starkowany imbir żeby podkreślił smak cytrusów i dodał lekkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje