Pieprz czarny-pochodzenie i zastosowanie


Marzec 7th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pieprz czarny jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni- co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jego ostry smak i zapach sprawiają, że pieprz czarny dodaje się niemal do wszystkiego (może z wyjątkiem kompotu…), czy to do zup czy innych dań, oraz do sałatek i wędlin. Wszyscy znamy i lubimy pieprz czarny, ale czy wiemy skąd pochodzi?

Początków pieprzu czarnego należy szukać oczywiście w Azji, skąd mam wrażenie, że pochodzi większość przypraw… Pieprz czarny jest jedną z najstarszych i najbardziej lubianych przypraw pochodzących z Azji. Uprawiany jest na Archipelagu Malajskim, ale to Indie są jego główną ojczyzną. Co ciekawe, pieprz czarny jako roślina owocuje już po 2 latach uprawy i daje owoce przez kolejne 40 lat. I to właśnie owoce pieprzu czarnego są najbardziej interesujące, gdyż to z nich uzyskuje się znaną nam tak dobrze przyprawę.

W polskiej kuchni pieprz czarny wykorzystywany jest jako przyprawa do wszelkich mięs, sosów, potraw z ryb, warzyw, sałatek, zup oraz przy produkcji wędlin i pasztetów. Pieprz mielony dodawany jest zawsze na końcu. Pieprz czarny używany jest jako przyprawa głównie ze względu na swe walory smakowe i zapachowe, ale posiada także wiele właściwości leczniczych: wspomaga zachowanie szczupłej sylwetki poprzez ułatwianie trawienia, dzięki czemu nie odkłada nam się tłuszczyk tam gdzie go nie chcemy. Użycie pieprzu czarnego pomaga w leczeniu chorób przyzębia, łagodzi stany zapalne, poprawia apetyt i pobudza drogi moczowe. Dzięki możliwości ponad 100% możliwości absorpcji kurkuminy działa przeciwnowotworowe i przeciwzapalnie, łagodzi też ból. Ziarenka pieprzu czarnego zawierają także, śladowe wprawdzie, ale jednak ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza czy tłuszczu oraz błonnika.

Skąd w ziarenkach pieprzu takie drogocenne działanie? Ano stąd, że pieprz czarny zawiera w sobie piperynę, czyli związek aktywny pobudzający zakończenia komórek nerwowych w przewodzie pokarmowym. Piperyna działa doskonale na geny odpowiedzialne za produkcję nowych komórek tłuszczowych, tzn. reguluje i hamuje ich rozwój. Dzięki temu działa dobroczynnie na nasze zdrowie a sama jest wykorzystywana w metodach leczniczych nad otyłością.

Zatem smacznego! :)

pieprz-roslina

Roślina pieprzu
(zdj. z www.thehindubusinessline.com)

 

ziarenka-pieprzu

Ziarenka pieprzu
(zdj. z www.21food.com)

 

Tagi: ,
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

CommentLuv badge


Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje