Pieprz ziołowy


Październik 31st, 2013 utworzone przez: Aneta

Pieprz ziołowy jest niezwykle ciekawą przyprawą. Wbrew swojej nazwie nie jest to tylko pieprz, ale cały zestaw ziół, które połączone razem nadają przyprawie charakterystyczny zapach. Pieprz ziołowy jest przyprawą polską i powstał prawdopodobnie w czasach już słusznie minionych (PRL).

Starsi wiedzą doskonale, natomiast młodzi niech się dowiedzą, że w tamtych czasach ciężko było zdobyć cokolwiek, nie mówiąc już o przyprawach. Ogólnie dostępny był pieprz czarny, ale przecież nie sposób było używać go do wszystkiego. Dlatego ktoś bardzo mądry wpadł na pomysł i połączył w jedną mieszankę kilka ogólnie dostępnych ziół. Dziś pieprz ziołowy tworzą: majeranek, gorczyca, liść laurowy, papryka, korzeń chrzanu, kminek i kolendra.

W kuchni pieprz ziołowy można używać do wielu potraw. Doskonale sprawdza się przy przyrządzaniu kotletów mielonych, dodaje smaku sałatkom i surówkom. Najpiękniej łączy się jednak z grochówką i kapuśniakiem, które dzięki pieprzowi ziołowemu zyskują intensywny smak i aromat. Pieprzem ziołowym można także potraktować pieczeń wieprzową, zupy, jajka oraz grzyby.

Co ciekawe, wbrew pozorom, mieszanka ziół zwanych pieprzem ziołowym jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż zwykły pieprz czarny. Mimo tego, że ma bardziej intensywny zapach.

pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy zmielony
(zdj. www.amy-newnostalgia.wordpress.com)

Tagi:
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje