Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym


Wrzesień 14th, 2012 utworzone przez: Aneta

 

Przepis na pyszną pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami znalazłam w swojej książce kucharskiej, którą to książkę dostaliśmy z mężem w charakterze prezentu ślubnego. Przepis na pierś w sosie spodobał mi się z dwóch powodów. Po pierwsze był prosty, a po drugie zawierał właśnie pierś z kurczaka, która to część jest moją ulubioną.

Myślę, że chyba większość pań zgodzi się ze mną, że pierś z kurczaka jest jednym z najłatwiejszych mięs do kuchennej obróbki. Smaży się szybko, równie szybko i łatwo wchłania przyprawy i smakuje wspaniale.

Pierś z kurczaka zawsze była ważną potrawą nawet w moim rodzinnym domu, a smażone kawałki piersi z warzywami na patelnię są do dziś moim sztandarowym posiłkiem (obok udek z kurczaka, rzecz jasna). Z piersią jest jednak jeden drobny problem, gdy się smaży zbyt długo, mięso zwyczajnie staje się suche. Podobnie jak ze schabem. Im dłużej pieczemy, tym gorzej dla nas 🙂

Ponadto pierś z kurczaka należy do rodzaju białych mięs, a jak wiadomo są to mięsa zdrowe i zalecane w codziennej diecie. Więc tym bardziej z przyjemnością przedstawię swój przepis na pyszny sos z piersią kurczaka w roli głównej.

Składniki na pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami:

  •  podwójny filet z kurczaka
  • dwanaście pieczarek (ja kupiłam dwanaście, bo chciałam zrobić sosu na dwa dni)
  • cebula
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka i woda do zagęszczenia

 

Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę na półplasterki i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.

Podsmażona na patelnic ebula i pieczarki

Smażona cebula i pieczarki

Solimy do smaku. Mięso z piersi kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Usmażoną cebulę i pieczarki odkładamy do garnka ( w którym będzie sos) i przykrywamy, aby ciepło nie uciekło. W tym czasie na patelni smażymy mięso.

Smazony filet z kurczaka na patelni

Smażona pierś kurczaka

Gdy pierś się usmaży, dodajemy ją do garnka z cebulą i pieczarkami, dolewamy wody, wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ze 40 minut aż pierś z kurczaka będzie miękka. I można jeść 🙂

Gulasz z filetu kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami

 

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje