Piersi kurczaka w sosie pieczarkowo – serowym to nasza, nieco zmieniona wariacja przepisu z serii Pascal kontra Okrasa. Ja sama z siebie bardzo interesuję się wszystkimi przepisami dotyczącymi kurczaka, bo jest to mój ulubiony rodzaj mięsa.

Kurczak, delikatny, dietetyczny, szybki do przyrządzenia i przyjmujący niemal każdą przyprawę chyba najlepiej nadaje się do kuchni. Pierś kurczaka w sosie pieczarkowo – serowym jest w sumie prostym daniem, ale niezwykle pracochłonnym no i narażamy się na bałagan w kuchni… :) Ale danie smakuje świetnie. Oto przepis z lekkimi modyfikacjami:

Przepis na piersi kurczaka w sosie pieczarkowo – serowym z pieczonymi ziemniakami:

Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo – serowym:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka, umyte i osuszone
  • sól
  • pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • kilkanaście pieczarek ( w oryginalnym przepisie są suszone borowiki)
  • kilkadziesiąt deko sera białego, półtłustego ( w oryginale to ser chaource )
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki tymianku

Ziemniaki z piekarnika:

  • 4 duże ziemniaki, obrane i umyte, pokrojone w grube plastry ( w oryginale pokrojone w ćwiartki )
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 cytryna sparzona, pokrojona na mniejsze paski
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 6 pokrojonych ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • a czerwone cebule w ćwiartki lub mniejsze części
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pokrojone ziemniaki, suszony majeranek, kawałki cytryn, liście laurowe, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku wkładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i tymiankiem i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 220 stopni. (W oryginale to jest tylko 40 minut, ale ziemniaki wychodzą jeszcze twardawe).

ziemniaki-czerwona-cebula-ziola

Ziemniaki z czerwoną cebulą i ziołami

W tym czasie przygotowujemy piersi i sos. Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem i podsmażamy na złoto z obu stron na odrobinie oliwy i maśle.

podsmazona-piers-kurczaka

Podsmażona pierś kurczaka

Gdy piersi się podsmażą, odlewamy tłuszcz do miseczki a piersi wstawiamy na kilkanaście minut do piekarnika i kładziemy na kratkę, nad ziemniakami. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i smażymy dalej.

podsmazane-pieczarki

Posmażone pieczarki

Całość mieszamy, dodajemy bulion i śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy sos. W tym momencie dodajemy ser. Następnie redukujemy gaz i gotujemy jeszcze. Potem dodajemy pieprz.

pieczarki-cebul-sos

Pieczarki, cebula w sosie

Piersi można sprawdzić czy się upiekły. Gdy są już upieczone, kroimy je na plasterki, wykładamy na talerz, dodajemy pieczone ziemniaki i polewamy całość sosem. I smacznego! :)

piers-sos-ziemniaki

Piersi kurczaka w sosie pieczarkowo – serowym

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: komentarzy: 5 »

5 odpowiedzi na „“Piersi kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym z pieczonymi ziemniakami””

  1. Marta pisze:

    Uwielbiam filety z kurczaka a takiego sosiku jeszcze z nimi nie robiłam :) muszę to spróbować zrobić dla moich maluchów na pewno im posmakuje Dzięki

  2. robertwrobel pisze:

    Uwielbiam takie połączenie. pieczarki i ser to dla mnie coś wyśmienitego. czy to w formie sosu czy też innego dania zawsze uwielbiam. także z całą pewnoscią w najbliższą niedzielę to danie ląduje u nas w domu

  3. Psychol pisze:

    Wspaniały i interesujący przepis. Teraz kiedy grzyby są na topie mam nadzieję, że mi się ten przeis przyda. Już przepisałem go do swojego zeszyciku. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  4. Grzegorz pisze:

    No danie wygląda na prawdę na niezwykle apetyczne. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować go w ten weekend ;)
    Grzegorz ostatnio napisał…Pokrywy odwodnień liniowych – BielbetMy Profile

  5. irek pisze:

    i to danie wypróbuje w ten weekend, jak patrzę na zdjęcia to aż sama ślinka lecie :)

Dodaj komentarz

CommentLuv badge


Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje