Jakie produkty mogą być trzymane w lodówce


Listopad 9th, 2014 utworzone przez: Aneta

Jakie produkty mogą być trzymane w lodówce? – to pytanie na pierwszy rzut oka może wydać się dziwne. W końcu lodówka kojarzy nam się ze świeżością i dłuższą przydatnością produktów do spożycia.

A jednak nie do końca. Okazuje się, że istnieją produkty, których, dla ich i naszego dobra nie powinniśmy trzymać w lodówce. Robiąc zakupy z reguły nie myślimy o tym, co może nam zaszkodzić, a co nie, choć chyba jesteśmy na tyle przytomni by wiedzieć, że np. takiego oleju NA PEWNO nie trzyma się w lodówce.

Ułatwmy sobie zatem życie i popatrzmy, jakie produkty mogą być trzymane w lodówce i nic im tam nie zagrozi: pokrojone na kawałki warzywa i owoce, gdyż drobnoustroje nie dostaną się do ich miąższu, otwarte przetwory warzywne (aby zmniejszyć ryzyko dostania się bakterii), sałata (bez folii, ponieważ musi być dostęp powietrza), tzw. owoce jagodowe (ponieważ są nietrwałe i potrzebują niższej temperatury), winogrona, śliwki, wiśnie (nie lubią gorąca, dlatego niższa temperatura jest dla nich lepsza). Jedynym owocem egzotycznym lubiącym zimno jest kiwi, które także powinno być trzymane w lodówce.

Do tego w lodówce mogą i powinny być trzymane jajka, otwarte konserwy, surowe grzyby i olej lniany.

warzywa w lodówce

Warzywa w lodówce.
(zdj. z www.aww.com.au)

Czego NIE powinniśmy wkładać do lodówki? Przede wszystkim pieczywa, bo zwyczajnie zrobi się czerstwe i będzie można wyrzucić. Nie trzymamy także cebuli i czosnku – one wolą ciemniejsze miejsca i dostęp do świeżego powietrza, np. szafkę. W lodówce nie trzymamy także ziemniaków, owoców egzotycznych. Lodówki nie lubi także olej, nie otwarta konserwa, ocet, kawa i miód. Co do kawy to podobno pod wpływem zimna zwilgotnieje, ale opinie na ten temat są różne, a miód się skrystalizuje i, choć nie traci walorów smakowych to jednak będzie go ciężko rozsmarować.

owoce na paterze

Owoce na paterze.
(zdj. z www.gopixpic.com)

Tak ogólnie natomiast co do większości produktów, zdania na temat ich trzymania w lodówce są podzielone, bo doświadczenie życiowe uczy lepiej niż naukowe gadanie, ale sama z siebie przeczytałam informacje na ten temat z samej ciekawości i chciałam się tym z Wami jedynie podzielić. Wiem, że każdy ma inny sposób przechowywania różnych produktów, dlatego zachęcam do opisania Waszych doświadczeń w komentarzach. 🙂

 

Tagi: ,
W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: komentarzy 6 »

6 odpowiedzi na “Jakie produkty mogą być trzymane w lodówce”

  1. Wiola napisał(a):

    Praktyczne sugestie, dzięki. Ja z braku miejsca w szafkach, zawsze trzymałam cebulę i ziemniaki w lodówce…;(

  2. Anna Kowalska napisał(a):

    Pieczywa nie powinna się trzymać w lodówce, ale to nie oznacza że nie możemy go zamrozić. W ten sposób nie będziemy musieli go wyrzucać, a po odpowiednim przygotowaniu nie będzie odbiegał zdecydowanie od świeżego chleba.

  3. ceag napisał(a):

    hm z tym pieczywem to w każdym przypadku? nawetjak się je czymś przykryje?

  4. Jerzy napisał(a):

    Na pewno warto trzymać marchewkę w lodówce, gdy tego nie robię to dosłownie kilka dni wytrzymuje w szafce.

  5. Feegle napisał(a):

    Zdziwiła mnie tylko cebula i czosnek, bo rzeczywiście trzymam w lodówce 😛
    Feegle ostatnio napisał…PodobraziaMy Profile

  6. Kamil napisał(a):

    Opinie na temat rzeczy które można trzymać w lodówce są podzielone. Jakiś czas temu widziałem podobny post i co ciekawe pisano tam o tym, że miód najlepiej trzymać w lodówce czy nie otwartą konserwę. Niektóre z tych rzeczy to mity niektóre fakty. Pozdrawiam serdecznie i liczę na kolejne ciekawe posty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje